Karen Damen kan nog even op beide oortjes slapen, want het is vooral in de VS waar de Karen-meme al jaren furore maakt.

Een omhooggevallen blanke voetbalmoeder van middelbare leeftijd met een halflange, asymmetrische coupe die meestal blond is en overdreven bol staat, die tegen vaccinatie is en die bij de minste onenigheid steeds een gesprek eist met de manager. De belichaming van deze arrogante attitude doet al eventjes de ronde op het internet als de Karen-meme. Het is eigenlijk een label dat wordt geplakt op dames met een zogezegd ‘white privilege’. 

Zoals de term ‘OK Boomer’ een hele generatie ouderlingen stereotypeert, wordt de naam ‘Karen’ nu steeds geassocieerd met een onuitstaanbaar wicht van ergens in de veertig, gescheiden, moeder van een paar snotneuzen en eigenaar van een SUV waarvoor iedereen hoort te wijken.

Waar de term precies vandaag komt, is niet geheel duidelijk. Een gescheiden kerel klaagde zoveel op het forum Reddit over zijn ex-vrouw Karen, dat de moderators beslisten om de azijnpisser zijn eigen subreddit te geven onder de naam r/FuckYouKaren.

Anderen beweren dan weer dat de naam een scheldwoord is geworden vanwege de film Mean Girls uit 2004. In een bepaalde scène vraagt het tamelijk domme personage Karen aan een blanke studente die uit Afrika komt, waarom die niet zwart is. Het typeert het wat racistische denkbeeld van een bepaalde blanke klasse in Amerika. 

Door de jaren heen is ‘Karen’ geëvolueerd tot een onuitstaanbaar personage gekend voor haar hypocrisie, onbeleefdheid tegenover de werkende klasse en het in twijfel trekken van wetenschappelijke feiten.

Maar waar een hype is, is geld te verdienen. Zo fabriceerde de speelgoedketen Death by Toys hun eigen lijn van Karen-actiefiguurtjes. 

Je betaalt er wel 110 euro voor, maar in tegenstelling tot een Barbie-pop laat dit speeltje niet met zich sollen.

1

Image 1 of 4

 
 
 
 

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."