Over zes jaar studeren de eerste imams af.

Na de aanslagen van 22 maart 2016 werd ons land aanbevolen om een imamopleidingen op te starten. Het was de parlementaire onderzoekscommissie die die boodschap aan justitieminister Geens gaf. Die hoopt met zo’n opleiding de buitenlandse invloed terug te dringen. Geens vindt het belangrijk dat we weten wat de imams in wording studeren.

Toch blijft het een omstreden initiatief. Ons land werd geterroriseerd door extremisten die aan de hand van de interpretatie van een boek ons land maandenlang op de knieën dwong . Als gevolg van die wurgreep gaan we een universitaire studie installeren, zodat we de controle hebben over de interpretatie van het boek?  Er zit logica in die redenering, maar dat je daarmee de buitenlandse invloed weert, is naïef. En ja, het is een kwestie van interpreteren, maar er heeft nog nooit iemand een bomaanslag gepleegd na de interpretatie van Suske en Wiske.

De opleiding start in februari en zal deels in het Nederlands en deels in het Arabisch worden gegeven. Men hoopt met een dertigtal studenten te beginnen aan de opleiding die 6 jaar zal duren. Het is bedoeling dat de afgestudeerden na hun opleiding door de overheid erkend worden en ook door de overheid worden betaald wanneer ze in een erkende moskee aan de slag gaan.

Het is niet bekend of de Katholieke Universiteit Leuven overweegt om de naam van de universiteit aan te passen.