De nieuwe KTM 690 SMC R is de hooligan van de motorfietsen. De Oostenrijkse constructeur loopt niet zo hoog op met compromissen. Als ze een motor bouwen om plezier mee te maken, doen ze dat dus zonder al te veel aandacht voor zaken als bagagemogelijkheden en windbescherming. De fun-factor daarentegen, is huizenhoog.

KTM doet voor de nieuwe SMC R beroep op een monocilinder die verrassend hoog in de toeren klimt en trillingsvrij is. Je zou bijna vermoeden dat je met een twin op pad bent. Voorbij zijn de dagen dat een mono vooral diende om rond de kerktoren te vlammen.

Sterke jongen

Ook al omdat het vermogen piekt op een niet onaardige 74 pk en het koppel van 73 Nm zo bijna overal voor meer dan 80 procent beschikbaar is. Lees: het doet er nauwelijks toe in welke versnelling je rijdt, de KTM heeft overal kracht op overschot.

En dat pas perfect bij het karakter van deze motorfiets. KTM wil van de nieuwe 690 SMC R de ultieme speelmotor maken. Daarom heeft deze pretraket ook een hoogwaardige ophanging, een zeer stijf frame en een belachelijk laag gewicht. Droog aan de haak weegt de Oostenrijkse funbike amper 146 kg.

Funbike

Het resultaat laat zich raden. De KTM 690 SMC R is een hooligan op twee wielen. Alles wat god en de wetgever verboden heeft, is gesneden koek voor de Oostenrijkse monocilinder. Wheelietje in twee versnelling? Geen probleem. Knietje tegen het asfalt in een scherpe bocht? Gesneden koek.

Deze KTM is gebouwd om plezier mee te maken en om dat plezier ook nog zo veilig mogelijk te laten verlopen, is er een elektronica pakket dat zowel remmen als accelereren zo veilig mogelijk laat verlopen. Zijn er dan geen nadelen? Niet voor wie vooral pret wil maken en niet al te lange ritten plant. Wie een motor verwacht die breder inzetbaar is, is bij de SMC R aan het verkeerde adres.

Motor: Vloeistofgekoelde monocilinder, 689 cc

Vermogen: 74 pk

Koppel: 73,5 Nm

Frame: Buizen frame

Topsnelheid: 188 km/u

Drooggewicht: 146 kg

Zadelhoogte: 890 mm

Tankinhoud: 13,5 liter

Verbruik: 4,6 l/100 km

Prijs: 10.699 euro