De overheid is geen goede huisvader.

In 2019 liep de Lijn 101 keer tegen de milieu-lamp. Gevolg: 35.500 euro boete. Dat komt omdat sinds begin 2019 dieselvoertuigen met euronorm 2 de Brusselse lage-emissiezone (LEZ) niet meer mogen binnenrijden. De overheid vaardigt dus wetten uit waar ze zich zelf niet aan kunnen houden.

Om de drie maanden krijgt de Lijn een boete in haar (brieven)bus. Het zal er niet op verbeteren want in 2020 mogen ook voertuigen met euronorm 3 niet meer binnen. In Gent en Antwerpen is het nog strenger, maar daarvover zijn er nog geen cijfers. Eerder haalden we al aan dat dat ook voor niet prioritaire voertuigen van de politie dat een probleem oplevert. Politievoertuigen met een een zwaailicht hebben een streepje voor, evenals legervoertuigen. Zij mogen naar hartelust blijven vervuilen. De hypcrosie rond het redden van onze planeet tart de verbeelding. Wie betaalt, hoeft te planeet niet te redden.

De oplossing voor het Brussels probleem is eveneens een voorbeeld van hoe het niet moet. Ministers Lydia Peeters (Open Vld) heeft een geniaal idee: het verschuivingsplan. De Brussels bussen mogen elders in het land gaan vervuilen en worden vervangen door nieuwere versies uit omringende gemeenten. Er zullen dan – na aankoop van nieuwe bussen in 2020 – nog maar 450 bussen met euronorm rondrijden in Vlaanderen en nog maar een tiental in Brussel. Mooi opgelost.

Al vindt Groen-parlementslid Stijn Bex – die cijfers opvroeg – van niet. Hij vindt dat het nog niet genoeg geld kost allemaal. “Minister Peeters en de Vlaamse regering moeten voldoende middelen voorzien om de geplande investeringen sneller te kunnen doen”, zegt Stijn.

Misschien even vermelden dat vandaag bekend werd dat België 2019 afsluit met 2,3 miljard euro minder aan fiscale inkomsten dan begroot.