De Lijn komt met oplossingen die er geen zijn

De Lijn wil gaan snoeien in lijnen om het probleem van de falende dienstverlening op te lossen.

Het is stilaan een Vlaamse ziekte geworden: minder geven en de bevolking doen geloven dat het meer is. Na de Vlaamse regering die van een slechtnieuws-show een goednieuws-show probeerde te maken van hun besparingsbegroting, gaat De Lijn dezelfde methode toepassen om recht te praten wat krom blijft.

Het regende de afgelopen dagen klachten in de media over De Lijn die te laat of helemaal niet komt opdagen. Om aan die verzuchtingen tegemoet te komen, bedacht Roger Kesteloot, directeur-generaal van De Lijn, een geniaal plan  waarvan alleen hij de genialiteit inziet. Wanhopige ouders die hun kinderen te laat of niet school zien geraken, motiveren – naar eigen zeggen – Kesteloot om dubbel zo hard te werken. De redenering en de conclusie na dubbel zo hard nadenken is de volgende: bussen komen te laat omdat we te weinig chauffeurs hebben, dus laat ons wat lijnen schrappen, dan kunnen ze wel op tijd komen. Dat is het equivalent van de scheur van een zinkend schip plakken met Tensoplast. Van de regering die ons probeert wijs te maken dat we meer het openbaar vervoer te nemen, mogen we al even veel genialiteit verwachten. Zij hebben 10 miljoen euro extra over voor het openbaar vervoer, wat voor een bedrijf van die omvang niet meer dan kleingeld is.

Tweede geniale oplossing van De Lijn is om te investeren in betere informatie voor de reiziger. Binnenkort kan je dus op je appje zien dat je bus niet komt. Dat je daardoor niet op je bestemming komt, is geen onderdeel van de lange termijnvisie.

Structureel gebeurt er dus eigenlijk niets. Er zullen minder minder bussen zijn en als ze niet opdagen zullen we dat voortaan weten. Uit de mond van de directeur-generaal klinkt dat zo. “De reizigers kunnen op ons rekenen: we zullen alle mogelijke inspanningen doen. Het is voor ons heel belangrijk dat onze dienstverlening betrouwbaar is. En als een bus niet rijdt, zullen de reizigers dat op tijd weten, zodat ze een alternatief kunnen zoeken. Maar ik hoop dat dat zo weinig mogelijk zal moeten gebeuren.”

Hoop doet leven, maar brengt je niet van A naar B.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More