Laten we eerlijk zijn, de Robocop remake uit 2014 was maar een zacht gekookt eitje vergeleken met de originele versie sciencefiction-klassieker uit 1987.

Het was slechts een brave PG-13-versie zonder ballen, een flutverhaaltje zonder emotionele kern. Nee, dan liever de originele Robocop. Waarom? Regisseur Paul Verhoeven wist perfect hoe hij een spannende en vooral gewelddadige actiefilm kon mixen met gitzwarte humor en maatschappelijke kritiek op de Amerikaanse hebzucht van grote bedrijven.

Wist je trouwens dat het plot geïnspireerd was op Blade Runner?  En dat Verhoeven eerst het script de vuilbak in kieperde, maar toch ging regisseren toen hij de satirische elementen erin opmerkte? Ook dachten ze eerst Arnold Schwarzenegger te casten als RoboCopmaar zijn lichaam bleek uiteindelijk te groot voor het robotpak.

Tijdens de opname liet Verhoeven het bloed letterlijk en figuurlijk alle kanten opspatten. Geen sissy geweld. Verhoeven hakte er gewoon stevig op los. Met andere woorden: de half mens, half cyborg maar 100 procent flik past dus perfect in de wereld van Mortal Kombat.

Alex J. Murphy is dan ook één van de nieuwe personages in Mortal Kombat 11: Aftermath. Het spel is een uitbreiding op de laatste versie en hierin moet Liu Kang, de nieuwe Fire God, de hulp inschakelen van bondgenoten en vijanden om een nieuwe geschiedenis te smeden.

Andere elementen die worden toegevoegd in het spel bestaan uit nieuwe skins, arena’s, Stage Fatalities en finishing moves in de vorm van Friendship. Een alternatieve manier om je tegenstander te vernederen, maar wat vreedzamer.

Geef ons dan toch maar de bloederige en zeer creatieve Fatalities. Toegegeven: het zijn er dan geen 2196 stuks, maar de vele knipoogjes naar het meesterwerk van Paul Verhoeven maakt veel goed. Zo is de stem van Robocop ingesproken door Peter Weller en maakt zelfs ED-209 een kleine cameo. De online reacties zijn alvast lovend positief.

Kijk en leer, Hollywood, kijk en leer.

 
 

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."