En hij heeft nog steeds die joekels van ‘nieren’…

Er was een tijd dat je naast de 3-serie sedan ook een coupé had. En hoewel die twee auto’s geen enkel carrosserie-onderdeel deelden, leken ze toch hard op elkaar.

Enkele jaren geleden kwam de 4-serie: dat was voortaan de coupé- (of cabrio)versie van de 3-reeks. En hoewel de typebenaming anders geworden was, was de 4 nog steeds herkenbaar als ‘de coupé van’.

Zo, da’s nu wel een beetje anders. De 4-reeks is een heel andere auto geworden dan de ‘nieuwe’ 3-reeks die inmiddels al een tijdje op de markt is.

Het meest opvallend is natuurlijk de neus: de ‘nieren’ die barbequeroosters zijn geworden, er wordt al heel wat over gezegd en geschreven sinds de lancering van het conceptmodel. Het ziet er even wennen uit, maar we zijn vooral benieuwd hoe die ‘in het echt’ oogt. En op die grille na: de rest van dat lijnenspel is om van te smullen, toch?

Een beetje gegroeid

Auto’s worden alsmaar groter, en dat is ook met de 4-serie het geval. De nieuwe meet 4,7 meter, wat bijna 13 centimeter langer is dan zijn voorganger. Hij is 1,8 meter breed, wat bijna 3 centimeter breder is dan de ‘oude’. Hij is ook 6 milimeter hoger geworden, maar blijft een kleine 6 centimeter lager dan de 3-reeks.

Onder de kap

De ‘dunste’ benzinemotor ligt in de 420i: een 2-liter viercilinder met 184pk en 300 Nm koppel. Voor wie het een beetje sneller vooruit mag gaan is er de 430i: eveneens een 2-liter vierpitter, maar dan met 258pk en 400 Nm koppel. De topper wordt in een later stadium natuurlijk de M4, maar vooraleer die er is, is die rol weggelegd voor de M440i xDrive. Die heeft een 3-liter zespitter met 374pk en 500 Nm koppel. Dankzij het mild-hybride systeem, heeft die ook nog eens een ‘boost’ van 11pk aan boord. De M440i doet het 0 – 100-sprintje in 4,5 seconden.

Liever dieselen? Dat kan met de 420d (190 pk, 400 Nm), de 430d xDrive (286pk, 650 Nm) of de M440d xDrive (340pk, 700Nm)

Alle modellen worden standaard geleverd met een achttraps Steptronic automaat.

Het interieur

Wel, binnenin is de nieuwe 4-reeks eigenlijk heel erg hetzelfde als de 3-reeks. Ouwbollig volgens critici, maar wel heel ergonomisch en degelijk.

En dan?

De introductie van de M4 mogen we wellicht in het najaar verwachten. Net als de marktlancering van deze ‘gewone’ 4-reeks: die is voorzien voor oktober dit jaar. Ook prijzen zullen pas later bekendgemaakt worden.

2

Image 2 of 8

 
 
 
 

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.