Eindelijk, ze zijn er. Jammer genoeg waardeloos.

De 18 miljoen mondmaskers zijn eindelijk aangekomen bij Defensie (de beste besteldienst van het land volgens Koen Geens). Gisteren vertrokken 60 vrachtwagens naar 4.800 Belgische apotheken, van waaruit elke Belgische burger er (veel en veel te laat) eentje kan gaan ophalen. Stel dat we de hele cinema van minster Goffin (MR) vergeten, dan zou dit het eerste goede nieuws zijn over de mondmaskers.

Jammer, maar nee. Uit een persbericht van de Belgische textielsector klinkt een ‘boos en verontwaardigd’ bericht: “Volgens de instructies die Avrox bij de maskers heeft gestoken en waarop we beslag konden leggen, blijkt dat de maskers énkel gewassen mogen worden met de hand en op 30 graden. Dit is voor ons een bijzonder choquerende vaststelling.” De Belgische modefedratie Creamoda verwijst naar de richtlijnen van de WHO, die adviseert om herbruikbare mondmaskers minstens op 60 graden te wassen en noemt de mondmaskers van Goffin ‘een gevaar voor de volksgezondheid’.

Als dit klopt, is dit een zielige afsluiter van Goffin’s brokkenparcours. Rond het hele mondmaskerhandeltje van Goffin hangt van in den beginne een geurtje. Om nog onbekende redenen werden Belgische bedrijven opzijgezet voor een obscuur Luxemburgs postbusbedrijfje. Het Rekenhof is alvast bezig om de na te gaan of de aanbesteding correct is verlopen en heeft documenten opgevraagd bij Defensie. Op die uitspraak moeten we echter nog wachten tot de zomer van volgend jaar. Oja, wist je nog dat Koen Geens 22 miljoen filters bestelde die niet compatibel waren met de maskers van Goffin? Hoe zou het daar mee zijn?

Het is stil aan de overkant.