‘Filefilteren’ wordt vanaf 1 oktober een stuk makkelijker voor motoren.

Het was een bijzonder moment vanochtend in de auto. Aanschuivend in één van de dagelijkse structurele files van ons kleine land, bracht men op de radio een nieuwigheid dat vanaf vandaag van kracht is: de reddingsstrook. We waren niet de enige die naar de radio luisterden, want ogenblikkelijk ritste de file zich open en gingen auto’s met afstand links en rechts van mekaar staan. Een religieus moment: alsof een zee van metaal zich opende voor een reddende ‘Mozes’.

Vanaf vandaag, 1 oktober, moet je dus, zodra je in een file belandt, altijd een reddingsstrook openlaten voor de hulpdiensten. Voertuigen op de linkerrijstrook moeten uiterst links gaan staan en al de rest zoveel mogelijk naar rechts. Wie een blauw zwaailicht heeft, zal je dus voortaan op de reddingsstrook voorbij snorren, takeldiensten met een oranje zwaailicht moeten nog altijd over de pechstrook. In Duitsland – bijvoorbeeld – bestaat zo’n systeem al langer en volgens de Duitsers komen hulpdiensten op die manier (soms) sneller op de plek van een ongeval.

Dat betekent dus dat je – in een file – niet meer keurig tussen de stippellijnen zal staan. Afwachten of de Vlaming er pap van lust.

Goed nieuws voor de hulpdiensten – als het werkt – maar ook voor de motorrijders. Zij mogen al “filefilteren” tussen de linker- en middenrijstrook sinds de zogenoemde Wet Schouppe van 2011.

De reddingsstrook heeft de tweewielers dus een extra veilige ruimte, al moeten ze wel artikel 16.2 van de wegcode blijven respecteren: het snelheidsverschil tussen een motorrijder en het andere verkeer mag niet hoger dan 20 kilometer/uur zijn.

We zijn benieuwd.