Wie mag er komen en wie niet?

Nog een kleine acht maanden te gaan, dan brandt de Olympische vlam in Tokio. De organisatoren gaan er vanuit dat dat voldoende is om het spel corona-proef te kunnen spelen. De grote vraag is nu wie er mag gaan en wie niet. Voor elke sport zijn er vertragingen, uitstel en verschuivingen geweest. De internationale sportkalender is helemaal overhoop gegooid en zit voor de nabije toekomst eivol, waardoor een klassieke (berekende) voorbereiding voor de Spelen meer dan lastig wordt. Komt er nog eens bij dat sommige landen nog volop in een virusgolf zitten en anderen niet.

Toen de Olympische Spelen werden uitgesteld dit voorjaar, was ongeveer 57 procent van de 11.000 atleten gekwalificeerd. Ongeacht hun vormpeil op dit moment, blijven deze atleten hun selectie behouden.

De Olympische Spelen tellen 33 verschillende sporten. Alle toernooien waarin men zich rechtstreeks kan kwalificeren vormen geen probleem. Toernooien die meetellen voor de opbouw van een Olympische ranking, zijn een ander paar mouwen. Tientallen events werden al geschrapt en verplaatst. Het judo bijvoorbeeld is daar de dupe van. Daar zijn heel wat toernooien weggevallen, en daarmee slinken de kansen op selectie.

Ook de atletiek is een zorgenkind. Wie in 2019 de olympische limiet haalde – zoals Nafi Thiam – is safe, maar zij die in hun trainingsschema hadden gemikt op 2020 zijn dat nog niet en waren niet eens in staat om de olympische limiet te halen, wegens een gebrek aan wedstrijden. Een oplossing is er voorlopig nog niet voor deze atleten. De deadline voor olympische kwalificatie is 29 juni 2021. De Spelen zelf openen op 23 juli.