Om opperrechter Luc Hennart zelfs in het Nederlands te verslaan, moet je zeer vroeg opstaan (nog beter: de hele nacht je vragen voorbereiden) en heel veel spek gegeten hebben.

Eerst dit: ik heb niet de minste sympathie voor deze man. Dat heeft alles te maken met zijn ‘aanpak’ in het dossier van de Bende van Nijvel. Het is allicht een beetje kort door de bocht, maar mocht Hennart zich na de gruweldaden van de Bende anders opgesteld hebben, dan waren de daders misschien al lang gevat.

Samengevat: in 1997, nota bene op de laatste dag van de hoorzittingen van de onderzoekscommissie van de Kamer (die naging wat er was misgelopen in het onderzoek naar die Bende van Nijvel) was er een hoogoplopende ruzie tussen de (ex-)onderzoeksrechters Troch, Lacroix en Hennart.

De eerste twee beschuldigden de derde ervan onvoldoende informatie te hebben doorgespeeld over het onderzoek naar de moord op FN-topman Juan Mendez. Hennart ontkende dat. Ex-onderzoeksrechter Freddy Troch (Dendermonde) en onderzoeksrechter Jean-Claude Lacroix (Charleroi) vermoedden terecht dat er een verband was tussen de Bende van Nijvel en de moord op FN-topman Mendez die in Overijse woonde en vermoord werd in Rosières

In die laatste zaak werden de namen genoemd van de extreem-rechtse rijkswachters Bouhouche en Beijer, die volgens sommigen ook bij de Bende van Nijvel zouden zijn betrokken. Luc Hennart, die als onderzoeksrechter in Nijvel het dossier-Mendez volgde, ontkende de aantijging van zijn oud-collega’s. Volgens hem heerste er een ‘obsessie’ om alles in verband te brengen met Bouhouche en Beijer.

Terug naar gisteren: de vragen van Pharaïlde aan Hennart waren zo zwak dat Hennart ongeveer altijd hetzelfde nietszeggende antwoord kon geven. De verklaring? Pharaïlde kent amper iets van de werking van het openbaar ministerie, het gerecht en het sepot. 

Hennart heeft maar een fout gemaakt in zijn pleidooi: hij sprak op een bepaald ogenblik in naam van de politie. Dat kan uiteraard niet: Hennart vertegenwoordigt deze mensen op geen enkele manier. Hij werkt samen met hen. Dat was het ogenblik waarop Pharaïlde Hennart had kunnen pakken. Ook de andere studiogasten -een hoogbejaarde ex-journalist van de VRT die blij was daar weg te gaan toen hij op pensioen ging en een Vlaams minister- hadden kunnen tussenkomen. Dat is niet gebeurd. Het was tekenend voor het lage niveau van de debatten op televisie.