Het lijkt niet meer te stoppen, de lelijke kerstrui plant een invasie in Vlaanderen.

Tik kerstrui in op Google en je krijgt resultaten voor lelijke kerstrui. In sommige bedrijven hebben ze in de aanloop naar kerstmis al een foutekersttruiendag. We staan op de vooravond van de overwinning van de lelijkheid.

Het begon in de jaren vijftig, al was er van lelijk toen nog geen sprake. De kerstrui werd oprecht mooi gevonden en stond voor een flinke geut saaiheid en een manier om je te outen als ouwe lul.

Een eerste boost kreeg de trui door cameo’s in populaire sitcoms als Alf, Perfect Strangers  en The Fresh Prince of Bel-Air (Carlton dansend bij de boom in een Noorse trui) en in komedies (zoals Dumb and Dumber en National Lampoon’s Christmas Vacation met Chevy Chase).

Het fenomeen leek daarna een stille dood te sterven tot Colin Firth in 2001 in de kaskraker Bridget Jones’s Diary met een foute trui op een drink verscheen.

That’s it ? Ja, meer was er niet nodig om een hype te beginnen. Het ging zijn eigen leven leiden en plost was je ‘in’ als je ‘out’ was. En daar gaat het uiteindelijk om: scoren door fout te zijn.

Al zijn sommigen écht wel fout.

1

Image 1 of 20