Over de uitslag van de verkiezingen geen woord.

“Een lockdown veroorzaakt massaal veel doden. De gevolgen zijn verschrikkelijk: drugs, alcohol, depressie, jobverlies”, zei Trump tijdens zijn langverwachte toespraak aan het Amerikaanse volk. “Deze regering zal de VS onder geen beding in een lockdown brengen.” Daarna zwaaide hij zichzelf nog maar een keer alle lof toe voor het ontwikkelen van het vaccin van Pfizer. Het was – volgens Trump – zijn regering die het mogelijk maakte dat het vaccin met een ongekende snelheid kon ontwikkeld worden. “Zeker vijf keer zo snel als andere regeringen”, aldus Trump.

De president was sinds de verkiezingsdag op 3 november amper in het openbaar verschenen en iedereen verwachtte dat hij het zou hebben over de uitslag van die verkiezingen. Niet dus. Of toch bijna. De president versprak zich. “Ik zal niet in een lockdown gaan”, maakte hij zich sterk. “Deze regering zal niet in lockdown gaan”, voegde hij eraan toe. 

Maar daarna liet hij een kleine opening: “Hopelijk zal de … wat er ook gebeurt in de toekomst, wie weet, welke regering het zal zijn, ik vermoed dat de tijd het ons zal leren. Ik kan u zeggen dat deze regering niet in een lockdown zal gaan.” Oeps, bijna, dus.

Na de toespraak ging hij als vanouds weer stevig aan het twitteren over vermeende fraude bij de verkiezingen en dat er verschillende juridische procedures zullen volgen.