De Decker voorspelt nieuwe verkiezingen tegen Pasen.

“Als de PS en de MR zich sterk genoeg voelen, dan krijgen we nieuwe verkiezingen”, zei Jean-Marie Dedecker in ‘De Afspraak’. Daarmee bedoelde hij in de eerste plaats dat paars-groen (zonder N-VA) geen kans maakt. Over paars-geel ( PS met N-VA) was hij nog scherper. Daar gelooft hij “totaal niet“ in. Volgens De Dedekcker gaat het niet eens over ‘niet willen’, maar bestaat er totaal geen synergie tussen die twee partijen. “Zij staan gewoon lijnrecht tegenover elkaar”, aldus een zelfverzekerde Dedecker.

Ondanks deze voorspellingen probeert Magnette met een handigheidje om paars-groen vooralsnog door te drukken. Om paars-groen van de grond te krijgen zou Magnette normaal gezien én Open Vld én CD&V aan boord moeten krijgen. Maar de twee partijen hebben gezworen dat ze zonder N-VA niet mee marcheren. Omdat er vanuit beide partijen signalen zijn gekomen dat niet iedereen achter de belofte staat, ging Magnette aankloppen bij twee verwaarloosbare Waalse partijen DéFi en cdH. Die werden plotseling niet meer zo verwaarloosbaar, want als Magnette hen aan boord krijgt, heeft hij niet langer Open Vld én CD&V nodig voor een werkbare meerderheid. De kans dat één partij voor de postjes door de knieën gaat in plaats van één, is nu eenmaal aannemelijker.

Als het plan van Magnette lukt, kan hij nog een Vlaamse partij overboord gooien en stevenen we af naar een federale regering waarin een bevolkingsgroep die in de minderheid is, mag gaan beslissen over de meerheid in dit land.