“De resultaten van onze enquête zijn verontrustend.”

Test-Aankoop vroeg tussen 14 en 15 mei aan 1.000 mensen tussen 18 en 74 jaar oud naar de financiële gevolgen van de coronacrisis. Gemiddeld verloor elk gezin 1.626 euro. 62 procent van de Belgische huishoudens zou geld verloren hebben. Uitgerekend op nationaal niveau komt dat op een totaal van 4,9 miljard euro.

9 procent heeft het moeilijk om gas- en elektriciteit te betalen, 7 procent worstelt met de dagelijkse levensmiddelen en 6 procent kan de telecomrekening niet meer betalen. Ondanks de zeer lage rentevoet, slagen 9 procent van de Belgen er niet meer om de hypotheekverplichtingen na te komen.

In totaal deed een kwart een beroep op een financiële steunmaatregel.

De Belg gelooft niet meteen in een betere toekomst. 4 procent verloor z’n job, maar 22 procent gelooft dat ze de komende 12 maanden zonder werk zullen komen te zitten. Komt daar nog eens bij dat 47 procent van hen denkt dat ze in de toekomst minder carièrremogelijkheden krijgen.

De toekomst lijkt dus niet rooskleurig en het geloof in een goede afloop is klein. Het nieuwe normaal genereert geen nieuwe hoop.