Geen airco in de file tijdens deze hittegolf? Het hoofd koel houden is een ware opgave, want het voelt aan alsof je levend gekookt wordt.

Dat brengt ons tot de vraag: kan een kreeft net zoals wij, pijn ervaren? Twee derde van de mensen op straat denkt van wel blijkt uit een enquête, terwijl de wetenschap daar juist verdeeld over is.  Bollebozen zijn van mening dat een kreeft, met haar beperkte hersencapaciteit, pijn niet op dezelfde manier ervaart als een ander dier. Het akelig gekrijs dat we horen wanneer ze in kokend water worden gegooid, is het ontsnappen van lucht vanonder hun schild door het hete water. Want om te schreeuwen heb je stembanden nodig, iets dat deze schaaldieren niet hebben. Is er dan sprake van een pijnloze dood?

Experimenten aan de universiteit van Belfast zouden hebben aangetoond dat schaal- en schelpdieren waarschijnlijk wel pijn ervaren. In hun bloed werd het stresshormoon cortisol waargenomen en tijdens het koken hebben ze krampen in hun staart, wat een ontsnappingsreflex is, hetgeen erop wijst dat de diertjes zich wel bewust zijn van de extreme hitte.

Maar waarom moeten ze dan op deze vreselijke manier aan hun einde komen? Iedereen denkt uiteraard dat  kreeften het lekkerst zijn wanneer ze vers bereid worden. Maar het draait op de eerste plaats om voedselveiligheid. Kreeftenvlees is namelijk een enorm goede broedplaats voor ‘vibrio bacteriën’. Deze kleine monsters staan bijvoorbeeld aan de basis van cholera, dus het zijn niet zomaar bacteriën. Zodra hun gastheer de pijp uit is, krijgen deze bacteriën de kans om zich razendsnel te vermenigvuldigen. Inname hiervan kan voor jou dan zeer slecht aflopen.

Dat is dus alvast de reden om een kreeft zo lang mogelijk in leven te houden. 

Wat zijn de alternatieven dan? Een elektrische schok of het breken/afhakken van de kop is niet echt een optie. Want je bent niet 100 procent zeker of het beestje dood is. De intelligentie van een kreeft zit namelijk door het hele lichaam heen, alleen de hersenen uitschakelen zal niet genoeg zijn. Hierdoor duurt het ook langer voordat een kreeft dood is, en daardoor juist langer pijn heeft. Ook beweren koks dat door elektrocutie het vlees nadien te rubberachtig smaakt.

Wel zijn er trucjes waardoor de kreeften (hopelijk) minder tot niks zullen voelen. Je kunt namelijk een kreeft van tevoren een half uur in de vriezer leggen, hierdoor raakt het beestje verdoofd en zal het niks voelen van het kokend water.

Misschien eens over nadenken als je deze week weer vastzit in de file.

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."