Uit een studie van Europ Assistance blijkt dat 82% van de Belgen de intentie heeft om dit jaar op vakantie te gaan. 59% wil deze zomer op vakantie te vertrekken.

Maar, de COVID-19-pandemie en de bijhorende gezondheidsmaatregelen hebben wel degelijk een aanzienlijke invloed gehad op onze levensstijl. Reizen blijven belangrijk, maar corona heeft een sterke invloed op het gedrag van de Belgische vakantiegangers en hun vakantieplannen.

72% van de Belgische respondenten stelt dat ze bepaalde bijzonder getroffen landen en drukke plaatsen zullen vermijden. 62% geeft de voorkeur aan bestemmingen vanwaar men gemakkelijk kan terugkeren. 54% zal vliegtuigen en luchthavens vermijden.

Dit wordt ook weerspiegeld in de verplaatsingsmiddelen. 69% van de Belgen geeft de voorkeur aan de auto (tegenover 55% in de zomervakantie van 2019), 61% zal cruises vermijden en amper 26% is van plan om met het vliegtuig te reizen (tegenover 43% in de zomervakantie van 2019).

23% heeft plannen om in België te reizen of om te genieten van een staycation (tegenover 18% in de zomer van 2019), 64% wil binnen Europa blijven (waarvan een meerderheid in Frankrijk), en 8% hoopt buiten Europa te kunnen reizen.

In vergelijking met vorig jaar kiezen Belgen deze zomer ook vaak voor een ander type vakantie-accommodatie. Hotelverblijven, die meestal zeer populair zijn, worden deze zomer door slechts 38% van de Belgische vakantiegangers gekozen (tegenover 53% in 2019), terwijl privé-verhuur (waaronder vakantiehuizen) en campings populair blijven (respectievelijk 35% en 15%, tegenover 35% en 13% in 2019).

De trend van vorig jaar waarbij 47% op vakantie ging met familie en/of vrienden, is dit jaar minder populair. Slechts 18% de ondervraagden kiest voor deze formule voor hun volgende vakantie. De meerderheid zal met haar eigen “bubbel” vertrekken.

Van de ondervraagden kiest 27% ervoor om naar de zee te trekken, 15% naar het platteland en 11% naar de stad.

Langere vakanties zijn nog steeds populair: 48% van de ondervraagde Belgen is van plan om in de zomer van 2020 voor 2 weken of meer weg te gaan. Anderzijds heeft slechts 6% plannen om een weekend weg te gaan, vergeleken met 14% die plannen heeft om 3 of 4 dagen eropuit te trekken.

Het gemiddelde budget dat de Belgische gezinnen voor hun volgende reis (in de zomer of later in het jaar) uitgeven, wordt ook beïnvloed door de gezondheidscrisis, en daalt van 2.242 euro vorig jaar tot 1.788 euro dit jaar.

Wel ligt het Belgische vakantiebudget hoger dan het Europese gemiddelde van 1.604 euro. Van de Belgische vakantiegangers zouden Franstalige gezinnen (Brussel en Wallonië) meer besteden aan hun vakantie dan Nederlandstalige gezinnen, respectievelijk 1.886 en 1.690 euro.