De wielerwereld geeft het goede voorbeeld op vlak van klimaatbeleid en Nike ziet zijn marktaandeel opeens dalen nadat het een jonge Amerikaanse basketbalspeler een blessure oplevert. In dit tweewekelijks overzicht vind je alles terug dat je absoluut moet weten over de sportwereld.

Wielrennen

UCI treft klimaatmaatregelen tijdens Wereldtournee 2019

Wie al eens langs de kant van de weg staat te brullen bij een wielerwedstrijd, weet dat hij of zij kans loopt om een waterfles of bidon naar het hoofd te krijgen. Renners die (half)lege waterflessen over hagen of in greppels gooien, zijn courant in de sport. Vaak worden deze bidons door fans opgeraapt en als souvenir gehouden. De Internationale Wielerunie (UCI) heeft nu besloten om daar iets aan te veranderen. Tijdens de negende editie van de UCI World Tour zullen wielrenners die met hun flesjes smijten, beboet worden. Deze nieuwe regeling tegen zwerfafval in de wielercompetitie kan de renners tot 880 euro kosten.

“Lege waterflessen in het kanaal of langs de weg werpen, is vandaag de dag niet langer acceptabel”, verklaart UCI-commissaris Philippe Marien. “Professionele wielrenners hebben een voorbeeldfunctie. We kunnen niet langer toestaan dat zij, wanneer ze net naast hun volgwagen rijden, hun flesjes gewoon de lucht in gooien. Ook met nog halfvolle waterflessen werpen, is gevaarlijk en willen we niet meer zien. Met deze hogere boetes willen we een voorbeeld stellen en slaan we een verantwoordelijke, ecologische weg in.”

World Tour competities, zoals onder meer Omloop Het Nieuwsblad en de Ronde van Vlaanderen, zijn wel voorzien van afvalzones, waar wielrenners hun bidons en verpakkingen van bijvoorbeeld energie gels kwijt kunnen. Greg Van Avermaet vindt dat het zoeken en verzamelen van waterbidons bij de charme van de sport hoort en vooral jonge fans pleziert.

https://www.instagram.com/p/BmlmzTtBnZ9/?utm_source=ig_web_copy_link

Voetbal

Lionel Messi en Gerard Pique moeien zich met tennistornooi

En dat wordt hen niet bepaald in dank afgenomen. De beleggingsonderneming Kosmos van Gerard Pique is een  van de investeerders in de eindronde van de Davis Cup. Deze eindronde gaat in november 2019 door in Madrid. Ook tennisfan Messi heeft een aandeel in het bedrijf van Pique en zou een instrumentele rol hebben gespeeld in de investering in het tornooi. Zowel Roger Federer als voormalig nummer één Lleyton Hewitt zitten niet lekker met de zaak. Hewitt betwijfelt de geschiktheid van de twee voetballers en Federer vreest dat de competitie zou kunnen uitgroeien tot de “Pique Cup”.

Embed from Getty Images

“Ik heb respect voor hun mening, maar vind het jammer”, reageert Pique. “Ik wil mijn naam helemaal niet aan het tornooi verbinden. Het is ook niet mijn bedoeling om de regels van het tennis te veranderen. Ik hoop gewoon dat ze over een paar jaar kunnen zeggen dat de Davis Cup net meer leeft dan ooit. Daarbij heb ik nog een andere job: voetballen. Daar wil ik niet teveel van afgeleid worden, zeker niet door een of andere inmenging in het tennistornooi.”

Atletiek

Donavan Brazier loopt snelste 600 meter ooit, maar zijn tijd wordt niet erkend

Twee weken na zijn nationale record op de indoor 800 meter, zette de 21-jarige Donavan Brazier een nieuw record neer op de 600 meter sprint op het Indoor Kampioenschap in New York. Met een tijd van 1:13.77 doet de jonge Amerikaan meer dan een seconde af van het vorige wereldrecord, dat op naam staat van de Keniaan Michael Saruni. Zijn tijd wordt echter niet officieel erkend als wereldrecord, aangezien de 600 meter een race is die erg zelden gelopen wordt in de atletiek.

Caster Semenya voert strijd op voor hyperandrogene vrouwen

De Zuid-Afrikaanse middellangeafstandsloopster Caster Semenya werd in 2009 wereldkampioene op de 800 meter sprint. Toen aan het licht kwam dat het testosterongehalte van de atlete drie keer zo hoog lag als dat van de gemiddelde vrouw, werd Semenya echter elf maanden uitgesloten uit de competitie. De wereld-atletiekbond besloot in 2010 uiteindelijk dat zij toch opnieuw mocht deelnemen aan de vrouwencompetities, maar legde wel enkele nieuwe regels vast met betrekking tot de testosteronwaarden bij vrouwelijke atletes. Deze regels schrijven voor dat vrouwen met verhoogde testosteronwaarden medicatie moeten nemen om die waarden te reduceren, willen ze deelnemen aan wedstrijden. Dit geldt enkel voor middellangeafstandsraces tussen de 400 en 1.500 meter, waar het voordeel volgens onderzoek het grootst zou zijn.

Semenya beweert nu vijf experten gevonden te hebben die gaten in het onderzoek van de atletiekfederatie kunnen aantonen. Dit zou verregaande gevolgen kunnen hebben voor de atletieksport. De atlete beschuldigt het IAAF er ook van de vertrouwelijkheidsvoorschriften geschonden te hebben, nu zij de namen van deze experten vijf dagen voor het proces bekend hebben gemaakt. 

Embed from Getty Images

Caster Semenya werd nog tweemaal Olympisch kampioene op de 800 meter, in 2012 en in 2016.

Tennis

Felix Auger-Aliassime wordt jongste man ooit in finale van ATP 500 tornooi

De 18-jarige Canadees Felix Auger-Aliassime stond in het ATP tornooi van Rio de Janeiro opeens in de finale, toen de Serviër Aljaz Bedene zich moest terugtrekken wegens een knieblessure. Van de vier tieners die ooit de finale haalden van een ATP 500 tornooi, is hij met zijn achttien lentes de jongste. De jongeman werd in twee sets uitgeschakeld door de 23-jarige Laslo Djere, maar speelde een steengoed tornooi en prijkt momenteel op nummer 60 in de ATP-ranglijsten.

Basketbal

Schoenenmerk Nike opeens in slechte papieren na onfortuinlijk incident met jonge sterspeler

36 seconden in de wedstrijd tussen de Duke Blue Devils en hun aartsrivaal North Carolina Tar Heels scheurt de Nike sneaker van Zion Williamson opeens open, waardoor de 18-jarige sterspeler van het veld moest met een knieblessure. De schoenenproducent zag zijn marktaandeel de volgende dag opeens met 960 miljoen euro dalen, terwijl dat van rivalen Adidas en Poema omhoog ging. Nike reageerde als volgt op het incident:

“De kwaliteit en uitvoering van onze producten zijn van het hoogste belang. Hoewel dit een alleenstaande gebeurtenis is, onderzoeken we het probleem.”

Volleybal

Eerste Wereldtournee Sneeuwvolleybal aangekondigd

De Internationale Volleybalfederatie en de Europese continentale bond van het volleybal kondigen de allereerste Wereldtournee Sneeuwvolleybal aan na het succes van de Snow Volleyball Night op de Olympische Winterspelen in Pyeongchang en het eerste Europese Sneeuwvolleybal Kampioenschap in Oostenrijk vorig jaar. Deze Wereldtournee zal doorgaan van 28 tot 31 maart 2019 in Wagrain, Oostenrijk, en van 4 tot 7 april 2019 in Kronplatz, Italië. Deze twee Sneeuwvolleybaltornooien maakten eerst deel uit van het Europese Kampioenschap, maar zijn nu opengesteld voor Sneeuwvolleybalploegen uit de hele wereld.

Embed from Getty Images

Gepubliceerd door Tess Van Linden

Good girls are bad girls that never get caught