Hoewel het mannenkamp in de wintersport begin deze maand opgeschrokken werd door een dopingschandaal dat vijf topsporters een schorsing opleverde, werden er bij de vrouwen de afgelopen weken nog heel wat records verbrijzeld. Ook in andere sporten deden zij het uitzonderlijk goed. In dit tweewekelijks overzicht vind je alles terug dat je absoluut moet weten over de sportwereld.

Biatlon

Hanna Öberg legt foutloos parcours af op WK in Zweden

Op de individuele proef op het Wereldkampioenschap Biatlon in Östersund, Zweden, slaagde de 23-jarige Hanna Öberg erin een foutloos parcours af te leggen, wat haar de gouden medaille opleverde. Deze individuele proef bestaat voor vrouwen uit een parcours van 15 km, waarop vier keer met een geweer op een doel geschoten moet worden, afwisselend liggend en rechtopstaand. Elke misser wordt afgestraft met één minuut straftijd. Öbergs vizier stond op scherp en ze miste de roos geen enkele keer. Haar gouden medaille op het WK volgt haar olympische titel op de Winterspelen van Pyeongchang op, wat van haar de eerste vrouw in de geschiedenis van de sport maakt die wereldkampioene wordt in het jaar nadat ze olympisch kampioene werd.

Alpineskiën

Mikaela Shiffrin slalomt recordaantal wereldbekertitels bij elkaar in hetzelfde wedstrijdseizoen

In het Tsjechische Špindlerův Mlýn wist de 24-jarige Amerikaanse slalomsensatie Mikaela Shiffrin de vijftiende wereldbekertitel van het seizoen op haar naam te schrijven. Hiermee verbrak ze het recordaantal wereldbekeroverwinningen in hetzelfde seizoen, dat door Vreni Schneider in 1988-1989 bij elkaar geskied werd. Verder is Shiffrin regerend olympisch kampioene op de reuzenslalom en regerend wereldkampioene op de slalom. Die laatste titel verlengde ze eind februari nog voor de vierde keer in het Zweedse Åre.

Snowboarden

Cai Xuetong schrijft geschiedenis op de halfpipe

Op de Wereldbeker Snowboarden halfpipe op Mammoth Mountain, Californië, won de Chinese Cai Xuetong voor de vijfde keer in haar carrière de gouden plak. Xuetong is de eerste persoon in de geschiedenis van de sport die erin slaagt vijf wereldbekertitels te behalen. In 2015 en 2017 werd de 25-jarige Chinese ook tweemaal wereldkampioene op de halfpipe.

Snelschaatsen

Martina Sablikova verbreekt haar eigen wereldrecord op de 3.000 meter

En dat voor de derde keer op tien dagen tijd. Op de finale van de Wereldbeker Schaatsen in Salt Lake City, Utah, deed de 31-jarige Tsjechische nog bijna een minuut af van haar vorige wereldrecord, dat ze nog maar een week eerder in het Canadese Calgary liet optekenen. Het wereldrecord op de 3.000 meter snelschaatsen ligt nu op 3:52.027 minuten. Op het WK allround in Canada schreef ze trouwens ook het wereldrecord op de 5.000 meter op haar naam en kroonde ze zich voor de vijfde keer in haar carrière tot wereldkampioene.

Snooker

 

Nutcharut Wongharuthai wordt eerste vrouw ooit die maximumbreak maakt

Of dat denken we toch. De 19-jarige nummer acht op de wereldranglijst Nutcharut Wongharuthai (kortweg Mink) maakte tijdens een oefenwedstrijd in de Hi-End Snooker Club in Thailand 147 punten, het maximum aantal punten dat behaald kan worden in een snookerbreak. Mink is waarschijnlijk de eerste vrouw in de geschiedenis van de sport die hierin slaagde. Volgens het World Women’s Snooker (WWS) is het immers erg moeilijk om dat te controleren. Maar laten we ervan uitgaan van wel. Proficiat, Mink.

Snelwandelen

Liu Hong verbreekt wereldrecord 50 km snelwandelen

Sinds juni 2015 is de Chinese Liu Hong wereldrecordhoudster op de 20 km snelwandelen. Tijdens een race in de Chinese provincie Anhui verbrak de 30-jarige Olympisch kampioene nu ook het wereldrecord op de 50 km. Met een tijd van 3 uur, 59 minuten en 15 seconden kon ze meer dan vijf minuten van het vorige wereldrecord afpitsen en werd ze meteen ook de eerste vrouw ooit die de race in minder dan vier uur tijd kon uitwandelen.

Ter vergelijking: de gemiddelde wandelaar houdt een tempo aan van 5 tot 6 kilometer per uur, wat wil zeggen dat jij en ik bijna een volledige dag nodig zouden hebben om 50 km te wandelen, zonder tussenstops. Liu Hong wandelde deze afstand aan een gemiddeld tempo van iets meer dan 12 km per uur uit, een snelheid die hoger ligt dan het gemiddelde hardlooptempo.

Paardenrennen

Bryony Frost wordt eerste vrouw die prestigieuze steeplechase wint

De Ryanair Chase is onderdeel van het Cheltenham Festival, het meest prestigieuze evenement op de springkalender van het Verenigd Koninkrijk. De paarden die in deze races aan de start verschijnen, zijn de beste renpaarden die er in het VK getraind worden. Zelden nemen deze racebeesten het tegen elkaar op. De 23-jarige Bryony Frost werd de allereerste vrouw in de geschiedenis die de Ryanair Chase kon winnen en dat op de rug van wervelwind Frodon. Frodon is een zevenjarige ruin die in zijn carrière als renpaard tot nu toe zo’n 46% van alle races die hij liep, kon winnen.

 

Gepubliceerd door Tess Van Linden

Good girls are bad girls that never get caught