Je wist natuurlijk al lang dat de legendarische Britse doelman Gordon Banks een paar dagen geleden op 81-jarige leeftijd overleed en dat Lindsey Vonn op 34-jarige leeftijd eerder deze maand aankondigde dat ze met pensioen gaat. Maar wat je nog niet wist en absoluut wel moet weten, vind je hier terug. Een tweewekelijks overzicht van de strafste stoten uit de sportwereld.

Marathon

Susannah Gill finisht de World Marathon Challenge in recordtijd

Op zeven dagen tijd zeven marathons uitlopen op zeven continenten, dat is de World Marathon Challenge. Dit jaar begon de race in Antarctica, met temperaturen rond -35°C. Een andere etappe van de Challenge ging dan weer in het Australische Perth door, waar het kwik klom tot +35°C. Deze verschrikking van een marathon, die een totaal van 295 km beschrijft, werd in een recordtijd van 24 uur, 19 minuten en 9 seconden uitgelopen door de 34-jarige Britse Susannah Gill, die enkel de eerste etappe op de Zuidpool als tweede over de meet kwam.

Tennis

Petra Kvitova verloor bijna haar hand en tenniscarrière

Op 19 december 2016 werd de Tsjechische tennister Petra Kvitova in haar appartement overvallen door een inbreker die zich als onderhoudstechnicus had voorgedaan. De man wierp zich op haar met een mes, dat Kvitova met haar hand probeerde af te weren. Daarbij werden verschillende spieren, pezen en zenuwbanen van haar linkerhand doorgesneden, de hand waarmee ze zich in 2011 en 2014 nog tot winnares van Wimbledon wist te kloppen. In 2017 verscheen Kvitova reeds opnieuw op het gravel van Roland Garros en in juli 2018 klom de 28-jarige Tsjechische nog op tot een zevende plaats op de wereldranglijst.

Pas begin deze maand stond haar geweldenaar terecht en kon Kvitova haar getuigenis afleggen. Die leest als volgt:
“Om half negen ’s morgens belde de man aan om de watertoevoer in mijn appartement te controleren. Toen ik op zijn vraag het warme water wilde laten lopen, hield hij opeens een mes tegen mijn keel. Met beide handen greep ik het mes vast. Met mijn linkerhand had ik het lemmet vast. Ik griste het weg en viel op de grond. Er lag overal bloed. Toen ik over het tapijt kroop om mijn telefoon te pakken, stampte hij die weg. Ik vroeg of hij geld wou, waarop hij vroeg hoeveel ik had. Ik gaf hem de tienduizend kronen (ongeveer 400 euro, red.) die ik bij me had en toen is hij weggegaan en kon ik de ambulance oproepen. De zenuwen in mijn linker duim en wijsvinger waren volledig overgesneden. Vandaag de dag is de mobiliteit en de gevoeligheid in die vingertoppen nog steeds niet 100% teruggekeerd.”

De verdachte riskeert een celstraf van 12 jaar indien hij schuldig wordt bevonden.

Wielrennen

Toch geen Tour de France voor vrouwen in 2019

Sinds 2014 wordt er tijdens Le Tour ook La Course georganiseerd, een eendaagse rit voor vrouwen op één van de etappes van de mannen. Vorig jaar werd die na een spannende eindstrijd nog gewonnen door de Nederlandse Annemiek van Vleuten. Tour de France voorzitter Christian Prudhomme verklaarde onlangs dat het om organisatorische redenen onmogelijk is om een volwaardige Ronde van Frankrijk voor vrouwen te laten doorgaan, tegelijkertijd met die voor mannen. Deze weigering komt hem op veel kritiek te staan. Voormalig Amerikaans wielrenster Kathryn Bertine noemt het bijvoorbeeld een lui excuus van de organisatoren en meent dat seksisme in de wielersport nog steeds sterk heerst aan de top.

De zesde editie van La Course zal dit jaar wel in en rond de Franse stad Pau gereden worden, op hetzelfde parcours als de 13de etappe voor de mannen.

Schansspringen

Sara Takanashi schrijft geschiedenis op Wereldbeker in Slovenië

Op de Wereldbeker Schansspringen in het Sloveense Ljubno sprong de 22-jarige Japanse Sara Takanashi een geheel aan 223.9 punten bij elkaar. Daarmee won ze haar eerste Wereldbekerkampioenschap van het seizoen 2018-2019, waarmee ze een vervolg breidde aan haar Wereldbekerkampioenschappenrecord. Als enige vrouw slaagde ze erin om in elk seizoen in de geschiedenis van de competitie tenminste één titel te behalen.

Snooker

Neil Robertson spreekt openlijk over gameverslaving

Als een van de meest legendarische snookerspelers ooit werd de Australische Neil Robertson al een tijdje geleden opgenomen in de League of Legends in het Snooker. Zijn verslaving aan het gelijknamige online computerspel zorgde er echter voor dat Robertson de sport begon te verwaarlozen. In 2017 leed zijn spel er zelfs danig onder. De nu 37-jarige Roberston verklaarde dat hij in dat jaar heeft moeten vechten tegen zijn gameverslaving, waardoor hij soms nachtenlang wakker bleef om League of Legends of World of Warcraft te spelen in plaats van zich te concentreren op zijn snookerwedstrijden.

“In World of Warcraft maakte ik deel uit van een raid team. Mijn teamgenoten en ik speelden het spel verschillende nachten per week. Toen ik naar China moest voor een tornooi, kon ik echter niet inloggen omdat de verbinding er zo slecht was. Ik was vier of vijf dagen lang woedend. Toen bleek dat ik uit het team lag, werd het spel opeens belangrijker dan snooker. League of Legends vergde echter het meest van mijn tijd en energie. Nu hou ik die online multiplayer spelletjes ver van mij vandaan. Ik geraak er te gemakkelijk verslaafd aan.”

Volgens Neil Robertson is hij niet de enige hooggeplaatste snookerspeler die verslaafd werd aan het spel. Ook de Chinese topper Ding Junhui zou een ex-verslaafde zijn.

https://www.instagram.com/p/Bs0V0AJFOOh/?utm_source=ig_web_copy_link

Gepubliceerd door Tess Van Linden

Good girls are bad girls that never get caught