Leopold graaf Lippens werd op 20 oktober 1941 geboren. Hij is de oudste zoon van Léon graaf Lippens (Beernem, 6 september 1911 – Knokke-Heist, 16 juni 1986).

Leopold heeft nog twee oudere zussen en een jongere broer. Mary (1937), in eerste huwelijk met kunstschilder Roger Nellens getrouwd en Elisabeth (1939), getrouwd met Ferdinand Fürst von Bismarck-Schönhausen. We komen daar verder nog even op terug.

Jongere broer Maurice (1943) was de voormalige voorzitter van de Fortis-groep.

Vader Léon Lippens werd in 1947 burgemeester van Knokke en had aandelen in de steenbakkerijen van Knokke en Snaaskerke en exploiteerde enkele jaren een suikerplantage in Congo, maar een groot zakenman was hij niet.

Hij haatte ‘de slechte mensen’ van de Generale Maatschappij in Brussel, maar bouwde wel verder aan de familiale vastgoedvennootschap Compagnie Het Zoute, die nu nog Knokke beheerst. Bankiers noemde Léon steevast banksters, een samentrekking van bankiers en gangsters.

Léon was een godsdienstige poëet, natuurliefhebber en jager. Hij tuurde het liefst naar watervogels en was de grondlegger van natuurreservaat ’t Zwin.

Hij dweepte met de geschriften van Pierre Teilhard de Chardin, een Franse theoloog die zijn leven lang zocht naar een evenwicht tussen de strenge katholieke leer en de moderne natuurwetenschappen.

Leopold is burgemeester sinds 1979 en wil dat nog lang blijven. “Ik blijf burgemeester zolang mijn gezondheid het toelaat. Mijn streefdatum is 2045, als ik 104 ben”, verklaarde Lippens twee jaar geleden in Trends. Dat zal moeilijk zijn. Volgens een goed ingevoerde bron kampt Leopold met gezondheidsproblemen.

Maurice en Leopold Lippens trouwden met twee adellijke zussen: Kathleen en Patricia Matthieu de Wynendaele, ‘toevallig’ de dochters van bankier Jacques (1899-1980) die in de kringen van de Generale terug te vinden was.

De familie Matthieu (sinds 1953 Matthieu de Wynendaele) is vandaag nog steeds eigenaar van het kasteel van Wijnendale en bewoont een gedeelte ervan. De huidige kasteelheer is Jean-Jacques Matthieu de Wynendaele. Hij heeft, in 1983, in samenwerking met het Torhoutse stadsbestuur het domein en het kasteel gedeeltelijk opengesteld als museum voor bezoekers.

Leopold ontwikkelde in het verleden vastgoedactiviteiten in de eigen gemeente via de nv Compagnie Het Zoute. De burgemeester nam in 2007 ontslag als bestuurder, maar diverse familietelgen zijn er nog bestuurder. Hij is ook nog steeds aandeelhouder.

In zijn jongste boekjaar had Compagnie Het Zoute een balanstotaal van ruim 100 miljoen euro en keerde het voor 4,7 miljoen euro aan dividenden uit.

Maar graaf Leopold Lippens deelde ook in de klappen na het Fortis-debacle. Zijn in 2011 ontbonden bvba TLP Investments boekte immers een overgedragen verlies van 19,5 miljoen euro.

Lippens vereffende dan maar zijn persoonlijke holding TLP Investments. Het netto-actief bedroeg toen net geen 6 miljoen euro.

Die vennootschap werd overigens al eind november 2001 opgericht door de vennootschappen TEN TAEGE, DE PELSE en DE LAENE.

Vandaag zijn die vennootschappen TEN TAEGE, DE PELSE en DE LAENE nog steeds actief. TEN TAEGE heeft 3,5 miljoen euro aan activa, DE PELSE 3,4 miljoen euro en DE LAENE 3,4 miljoen euro. Telkens zijn Julie (dochter van Leopold), Valéry (zoon van Leopold) en Leopold bestuurders.

Er is ook nog een TLP Maatschap, een vennootschap of vereniging zonder rechtspersoonlijkheid.

Leopold kwam overigens een paar jaar geleden in het nauw, toen bleek dat een zelfstandige medewerker van de vastgoedgroep steekpenningen betaalde aan zijn gemeentesecretaris. “De familie Lippens heeft niemand omgekocht”, brieste Leopold. Waarna het onderzoek een stille dood stierf.

Begin januari 2020 raakte bekend dat het West-Vlaamse parket een onderzoek had geopend naar mogelijke belangenvermenging door Lippens. Zo zou Lippens als burgemeester hebben deelgenomen aan gemeenteraadsdebatten over de omvorming van de Tolpaertpolder tot bouwgebied, terwijl zijn familie daar belangen in zou hebben. Volgens Audit Vlaanderen had Lippens zichzelf moeten wraken.

Op het privé-adres van de burgemeester zien we vandaag geen vennootschappen, maar enkel een inschrijving als werkgever van huishoudelijk personeel.

Leopold heeft een zoon en 2 dochters. Valéry (1972) is getrouwd met Valentine Karsenty (1977).
Julie (1970) was getrouwd met Lionel van den Boogaerde (1967). Er zijn twee kinderen. Zoé van den Boogaerde (1997) en Yann van den Boogaerde (2001).

Justine Lippens (1995) is een dochter van Leopold uit zijn tweede huwelijk met Astrid van den Boogaerde (1954).
Beide huwelijken van Leopold eindigden in een scheiding.

Valéry Lippens, zoon van graaf Leopold Lippens, zorgde in 2019 overigens voor een speciaal moment tijdens de viering van het 40-jarige burgemeesterschap van zijn vader.

Valéry – internationaal fotograaf – overhandigde er een speciaal kunstfotoboek met landschapsfoto’s afgewisseld met gedichten en quotes die de burgemeester nauw aan het hart liggen.

Lippens junior woonde maar vier jaar in Knokke, toen zijn vader samen was met Patricia Matthieu de Wynendaele.

Op zijn vijfde verhuisde Valéry al naar Brussel. “Ik heb daarna tien jaar in New York gewoond en verblijf nu (in 2012) al zeven jaar in Londen”, verklaarde hij in Trends.

Fotografe Patricia, moeder van Valéry en ex van Leopold, groeide op in het prachtige kasteel van Wijnendale bij Torhout, waar Leopold III in 1940 zijn handtekening zette onder de Belgische overgave en dat toen al meer dan honderd jaar in het bezit was van de familie.

Haar voorvader, de Brusselse bankier Josse-Pierre Matthieu, een van de grondleggers van de Société Générale (1822), stak zijn centen in de aankoop van het oude slot. Wat de familie ertoe aanzette, lang voor ze geadeld werd, een naamsverlenging aan te vragen.

De zus van Maurice Lippens, Elisabeth, was dus getrouwd met Ferdinand, het familiehoofd van de Duitse politieke dynastie Bismarck. De prins trouwde in 1960 met de gravin. Hij overleed in 2019. Ze hebben 4 kinderen. Gottfried overleed in 2007

Leopolds oudste dochter Julie Lippens is bijzonder discreet. Ze wooont in Brussel.

In het stadhuis van Knokke overhandigde Nicolas Saverys, CEO van de rederij Exmar, in 2016 een maquette van het gloednieuwe tankschip Knokke aan burgemeester Leopold Lippens. Julie Lippens, dochter van burgemeester Lippens, werd toen meter van het tankschip.

Lionel van den Boogaerde is de ex van Julie. Hij is een kunstschilder.

Het laatste woord is voor René De Preter in Het Laatste Nieuws: “De familie Lippens is geworden wie ze is dankzij een langetermijnstrategie, waarbij politieke, zakelijke en familiale keuzes werden gemaakt die moesten leiden tot het vergroten van hun fortuin, macht en invloed. Consequent. Geen improvisatie of toeval bij de Lippens, alles is beredeneerd. Ook de huwelijken hebben daar minstens alle schijn van.”

De Preter wil ook geen cijfer plakken op het vermogen van de familie Lippens. Een site plakt er net geen 30 miljoen euro op. Dat is uiteraard veel te laag. De Preter wilde een bedrag van 750 miljoen euro niet bevestigen. De waarheid zal tussen beide bedragen in liggen.