“Ga je op vakantie?” “Neen, waarom?” “Omdat je haar al ingepakt is!”

Ben je zulke mopjes over je blinkende kletskop meer dan beu? Wacht dan even met een Helmut Lottietje te plegen en laat die haarstukjes aan de kant. Want de volgende vijf feiten waarmee je kan uitpakken, zijn allesbehalve bij de haren gegrepen.

Studie van Universiteit van Pennsylvania zegt:

1.Kale mannen zijn dominanter

Geef eens eerlijk toe. Wie doet het snelst een bruine streep in je ondergoed verschijnen: een kale Dwayne ‘The Rock’ Johnson of een kerel met schattige krulletjes? Tijdens dit onderzoek kregen de deelnemers de opdracht een cijfer te geven aan een reek foto’s van mannen op basis van zelfverzekerdheid en dominantie.

De mannen wiens haarlijn nog onzichtbaarder was dan Kristof Calvo vlak na de verkiezingen, kregen de hoogste cijfers. Studie-auteur Albert E. Mannes denkt dat het allemaal te maken heeft met het feit dat kale mannen vrede hebben met de afwezigheid van hun haar. “Er bewust voor kiezen om je haar af te scheren is een vorm van non-verbale communicatie, een manier om jezelf uit te drukken. Het brengt een duidelijk signaal over.”

2. Kale mannen lijken sterker en mannelijker

Uit dezelfde proef kwam ook nog eens naar voren dat de heren met prachtige lokken toch slapper werden ingeschat op fysiek vlak dan zij zonder een volle dos. Zelfs door alleen naar het gezicht te kijken en niet de rest van het lichaam. Piet Huysentruyt zal het zelfs maar al te graag horen, want uit de resultaten bleek ook dat proefpersonen de kale mannen langer inschatten dan hun harige leeftijdsgenoten, ruim 2.5 cm, om precies te zijn. Zou Ben Crabbé dan toch niet op een verhoogje staan tijdens Blokken?

3. Kale mannen zijn betere onderhandelaars

Hoeveel brandjes heeft Charles Michel al moeten blussen tijdens zijn ambt als premier? En toch, slaagt hij erin om steeds zonder kleerscheuren de verhitte discussies te beëindigen. Toeval dat er nooit een haar in de boter is? Niet volgens onderzoeker Mannes. “Mannen met een kaal hoofd zijn beter in economische onderhandelingen,” zegt hij. “De tegenpartij is doorgaans eerder geneigd is om zich ondergeschikt te stellen aan de dominantste man van het gezelschap”, laat hij noteren.

4. Kale mannen hebben meer testosteron

Elk nadeel heb zijn voordeel.” 

Kaalheid ontstaat door een omzettingsproduct van testosteron, DHT genaamd. En mannen hebben nu eenmaal meer testosteron en dus meer DHT. Als DHT op de haarzakjes werkt, produceren die dunner en korter haar dat sneller uitvalt. Vooral als je ouder wordt, wat de haarzakjes sowieso al uitput. Of je snel kaal wordt, hangt af van je testosteronniveau en de hoeveelheid en gevoeligheid van de DHT-receptoren in je haarzakjes. Dus hoe meer testosteron in je lijf, des te vroeger je kans maakt op een gladde landingsbaan op je hoofd. Maar gelukkig draagt testosteron ook bij aan de ontwikkeling van de spiermassa, je energie en libido, het versterken van het hart en een verhoogd level aan testosteron zorgt er juist voor dat de eigenwaarde en motivatie worden verhoogd. Dus beter haar op de tanden, dan op de kop!

5. Kale mannen lijken eerlijker en intelligenter

Waarom hebben kale mensen nooit ruzie? Ze kunnen elkaar niet in de haren vliegen… of ze weten gewoon beter. Dat beweert toch tenminste Dr. Frank Muscarella van de Barry University in Florida.  Volgens zijn onderzoek worden mannen zonder haar namelijk intelligenter ingeschat door anderen. Daarnaast kwam kaalheid ook hun eerlijkheid ten goede. Dat verklaart meteen de volle maar wat rare bos op een zekere president zijn kop.

Let wel op: mannen met hier en daar kalende plekken op hun hoofd, die doen ’t ‘m volgens de expert dan juist weer níet. Je kunt in zo’n geval dus beter een tondeuse door je hele coupe halen. Spaart je weer geld uit op de kapper en shampoo: als dat al geen slimme zet is.

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."