De Olympische droom van 2021 is nu al een nachtmerrie.

Het prijskaartje voor het organiseren van de Olympische Spelen wordt geschat op 739 miljoen. Voor dat bedrag wil een mens al eens een efforke doen en één en ander forceren. Maar zelfs met die financiële druk op de schouders van de organisatoren, is de kans groot dat er helemaal geen Olympische Spelen zullen komen in Japan.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft beslist dat een tweede uitstel van de Spelen niet aan de orde is. Wil dat dan zeggen dat er dan helemaal geen Spelen zullen zijn? Volgens de Japanse eerste minister Shinzo Abe is volgend jaar ‘de laatste kans’ om de Olympische Spelen nog te laten doorgaan in Japan. Met andere woorden, ja, de kans bestaat dat er helemaal geen Spelen zijn volgend jaar.

Ook niet zonder publiek, de Olympische Spelen light? Volgens de Australiër John Coates – lid van het IOC – is het organiseren van de Spelen vragen om ‘grote problemen’. “We staan voor echte problemen, omdat we te maken hebben met atleten uit 206 landen”, aldus Coates. “We spreken dan over 11.000 sporters, maar er zijn ook nog 5.000 officials en trainers, 20.000 journalisten, 4.000 mensen uit het organisatiecomité en 60.000 vrijwilligers.” En dan spreken we nog niet eens over het publiek.

Dus, zullen er van 23 juli tot 8 augustus 2021 in Tokio Olympische Spelen doorgaan?

Corona zal het zeggen.