Het Bergamo aan de Maas.

Enkele uren nadat de federale regering nieuwe maatregelen afkondigde, voert Wallonië – bij monde van Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) – extra maatregelen in. Er wordt een avondklok ingesteld tussen 22 uur tot 6 uur, telewerk is de regel, geen fysieke lessen meer in het hoger onderwijs, alleen 12-jarigen mogen nog een ploegsport doen.

Vanmiddag komt het Brussels Hoofdstedelijk Gewest met de provinciale crisiscel bijeen om te overleggen om ook bijkomende maatregelen te nemen. Daarmee wordt de eenheid van commando nog maar eens aan flarden geschoten. Vorige week zijn er al een resem nieuwe maatregelen genomen, die toen ook al in vraag werden gesteld. Vandaag krijgt dat een verlengstuk en wordt de federale regering een neus gezet. Premier De Croo (Open Vld) wordt niet gevolgd als hij vraagt om eerst af te wachten en te kijken wat voor effect de nieuwe maatregelen opleveren.

“De Walen waren in paniek tijdens het Overlegcomitié”, zegt Peter De Roover (N-VA) in De Afspraak op Vrijdag. De drie grote ziekenhuizen in Luik liggen vol en nieuwe corona-patiënten moeten overgebracht worden naar andere ziekenhuizen in het land. Bij de testcentra moet men aanschuiven in de file. Vorige zaterdag waren er in Luik evenveel ziekenhuisopnames als tijdens de hele eerste golf. Een kwart van de coronatesten is er positief, tegenover twaalf procent in de rest van het land.

Maar dat is niet het enige probleem. Er dreigt bovendien een personeelstekort. Twintig procent van het zorgpersoneel is uitgevallen. Ze hebben corona, of ze zijn compleet uitgeblust.

Kortom, Luik is de coronahotspot van Europa geworden en heet voortaan het Bergamo aan de Maas. Gisteren, vrijdag, telde men 585 nieuwe ziekenhuisopnames. Dinsdag waren er meer dan 15.400 nieuwe besmettingen.