“Waarom zouden de Waalse meisjes nog meedoen?”

Die vraag stelt showbizzspecialist Pierre-Yves Paque zich in La Dernière Heure. Paque stelt zelfs openlijk de vraag of de verkiezing geen doorgestoken kaart is. Het zit de Walen hoog dat er geen Miss met een Frans mondje meer wordt verkozen. Het is van 2013 geleden dat de Waalse Noémie Happart de mooiste van het land werd. Sindsdien hadden de Vlamingen mooiere kindjes dan de Walen. Dat het nog maar eens een Miss Antwerpen is die de Belgische kroon krijgt, is voor de Waalse pers niet te verteren.

Nochtans was de live show dit weekend haast uitsluitend in het Frans. Het evenement werd gepresenteerd in de twee landstalen, maar wie voor geen frans verstaat, was het moeilijk volgen. De Waalse presentator Gaëtan Bartosz was voornamelijk aan het woord, de Vlaamse juryleden antwoordden in het Frans – om te tonen hoe tweetalig ze wel zijn – en Virginie Claes van wie geacht werd het Nederlandse gedeelte voor zich te nemen, sprak geregeld een Frans woordje mee met haar collega.

Maar Paque vindt het problematisch dat er jaar na jaar een Vlaams meisje wordt gekozen. “Waarom zouden ze nog meedoen? Het comité maakt hierdoor geen al te beste indruk. Het is jammer om te zeggen, maar ze zouden deze verkiezing beter omdopen tot Miss Vlaanderen of zelfs Antwerpen. Dit heeft weinig te maken met België, maar alles met de persoonlijke voorkeur van Darline”, aldus Paque.

Of hoe een klein land nog kleiner kan zijn dan het al is.