Deze nacht heeft de regering Trump zijn zware tarieven op import uit China gestart. En zoals verwacht zal China vandaag zware tegenmaatregelen aankondigen.

President Trump zegt niet onder de indruk te zijn en wil desnoods voor nog eens 200 miljard dollar importtaxen tegen China invoeren. Het begint dus duidelijk te worden dat Trump een wereldwijde handelsoorlog aan het ontketenen is. Als Trump al zijn dreigementen uitvoert gaat hij voor honderden miljarden dollars importtarieven heffen op goederen uit China, Mexico, Canada en de Europese Unie.

Door Trump zijn radicale aanpak tegen de Europese import worden Europa en China – willen of niet – bondgenoten van elkaar. Zo verklaarde Trump onlangs in een interview met Fox News dat de Europese Unie mogelijk net zo slecht is als China, alleen wat kleiner. Hij liet ook nog weten dat hij het verschrikkelijk vond wat we de V.S. aandoen. De Europese Commissie heeft al aan het Amerikaanse ministerie van handel laten weten dat men rekening moet houden met heffingen op exportproducten ter waarde van 300 miljard dollar, mocht president Trump Europa willen treffen met hogere invoerheffingen.

Economen lieten al weten dat een handelsoorlog de hele wereldeconomie zal treffen en tot grote verliezen zal leiden. Het is dus nog even afwachten tot wanneer we de gevolgen van Trump zijn acties in onze portefeuille beginnen te voelen.