Theo Francken (N-VA) trekt de politieke filosofie van ons land in twijfel.

“Krijg je deze politieke logica nog verkocht” vraagt Theo Francken zich af in de Afspraak op Vrijdag. Volgens Francken is er geen enkel westers land dat een regering vormt waarbij er niemand van de twee grootste partijen van dat land in vertegenwoordigd is.

Francken kreeg afgelopen week de wind van voren van enkele Waalse journalisten die hem van postjesjagerij beschuldigen. “Het was vanuit democratisch oogpunt inderdaad niet abnormaal geweest dat als je de meeste stemmen hebt van de 150 kamerleden, dat ik in die regering had gezeten”, nuanceert Francken. Hij voegt eraan toe dat het volgens de grondwettelijke filosofie natuurlijk niet zo is dat diegene met de meeste voorkeurstemmen ook automatisch minister wordt. “Maar volgens een politieke gedachtengang roept de huidige situatie wel vragen op”, aldus Francken. “Je moet weten dat Bart De Wever en ik samen al gedurende maanden meer stemmen samen, individueel, hebben, dan heel die regering die nu al anderhalf jaar lang bestuurt. Is dat ongrondwettig? Nee, maar hoe krijg je die politieke logica nog verkocht als je moeilijke maatregelen moet nemen in de economische rampspoed die nog gaat komen?”

Francken vraagt zich af hoe je het in Vlaanderen krijgt uitgelegd dat iemand als Wilmès, die een handvol stemmen haalde – zestien duizend – het mandaat krijgt om het land te besturen. “Bestaat er dan nog zoiets als democratie?”