Blijft rozetruidrager Almeida straks nog de knecht van Remco?

De jonge Portugees João Almeida (22) verrast iedereen, zelfs Patrick Lefevere. “Wat is zijn potentieel? Dat weten we niet”, zegt Lefevere. “We hebben hem ontdekt in de ploeg van Axel Merckx. We hielden hem al even in de gaten. Het tweede jaar presteerde hij minder dan het eerste jaar. Toen gingen we weer aan het twijfelen. Uiteindelijk hebben we toch beslist om hem een contract te geven. Je moet iemand niet op één seizoen afrekenen, vind ik. Iedereen kan een keer een minder jaar hebben.”

Hij is de jongste renner in 41 jaar die erin slaagt de roze trui vast te houden. Hij rijdt al vier dagen op een ‘roze wolk’. Almeida reed een verbluffende openingstijdrit, maar nu blijkt dat de jongen ook nog eens meekan bergop. Geweldig lastig nieuws voor zijn ploeg Deceuninck – Quick-Step.

Lefevere had een ploeg rond Remco Evenpoel gebouwd, maar een val in een ravijn besliste daar anders over. De ploeg schakelde daarom naar plan-B en mikte op een paar ritten in de Giro. Maar de jonge Portugees greep zijn kans en laat zien dat hij ne grote kan worden. Het is maar de vraag of Almeida straks nog in de knechtenrol zal kunnen functioneren, nu hij geproefd heeft van het succes.

Lefevre toont zich in dit luxeprobleem alvast grootmoedig. “We kennen zijn persoonlijke ambities niet”, laat hij weten aan Het Laatste Nieuws. “Hij zat in de ploeg rond Remco. Maar het is niet noodzakelijk de bedoeling dat hij daar blijft. Als hij zich op deze manier verder ontwikkelt, hoeft hij niet het traject van Remco volgen.”

Het zal Remco alvast niet ontgaan en het zou wel eens kunnen de kracht van Almeida, Remco extra zal stimuleren en hem definitief de weg wijst naar de galerij van de allergrootsten.

Komaan, Remco, terug die fiets op!