Ik zei het nog tegen mijn partner: houd die Delphine Lecompte in de gaten. Dat meisje zal het ver schoppen in De Slimste Mens. En kijk: ze mocht Ben en Pedro al naar huis spelen.

Ik herinner me Delphine nog uit 2010. Alle Bruggelingen kennen de zotte dichteres die toen in een piepklein roze huisje in de Brugse binnenstad woonde.

Boven de voordeur hing een opgezet konijn met een fles Baileys. Delphine zei altijd: “Het konijn, dat ben ik. Ik heb een groot libido, en konijnen ook (ze sprak over keunen, het Brugse woord voor konijnen).”

“En de fles Baileys?”, vroeg ik. “Welnu, Baileys verwijst naar Dublin waar de drank gemaakt wordt en Dublin verwijst naar James Joyce.”

Toeval wil dat ik toen aan Ulysses begonnen was. Een onleesbaar boek. Delphine werd toen zo boos dat ze de fles Baileys op mijn hoofd wilde slaan. Haar partner Omer, een kruisboogschutter van toen 77 jaar, moest me ontzetten met zijn kruisboog.

De verklaring voor zoveel gekkigheid is dat Delphine Lecompte de kleindochter is van wijlen dokter Lecompte. “Ik ben zwaar erfelijk belast”, lachte ze toen.

Ze werd in Gent geboren, maar groeide door de echtscheiding van haar ouders op bij haar grootouders in De Panne. Sinds haar vijftiende woont Delphine in Brugge, waar ze aan de stedelijke Academie studeerde.

Ze wil liever niet met haar grootvader Herman geassocieerd worden. “Ik ben opgevoed door mijn grootouders langs moeders kant. Ik had weinig contact met mijn vader.”

Wie overigens meent dat Delphine excentriek is, kan beter eens een paar fragmenten met haar grootvader Herman opdiepen.

Eind de jaren negentig wordt de Knokse geriater geveld door malaria. Herman toen: “Ik heb tot mijn zeventigste hard maar met plezier gewerkt, de volgende 930 jaar of zo wil ik mij kostelijk amuseren.”

In de jaren vijftig werkte Herman in Congo en daar kreeg hij malaria die chronisch geworden was. Herman was daar ‘munganga mandefo’ of de bebaarde dokter in het Lingala.

Mijn grootouders (langs moeders kant) hebben dokter Lecompte in Congo overigens zeer goed gekend. Mijn grootvader was er ook dokter, maar dan zonder baard. Daarom noemden ze hem daar gewoon ‘munganga’. Om het onderscheid te maken met de bebaarde dokter Herman. Maar dat staat uiteraard allemaal in de roman Kamabea.

Het belangrijkste nieuws is wel dat Ella – brains & legs – nu al de slimste vrouw van de wereld is.