Aanhangers van Bernie Sanders voelen zich bestolen.

De Amerikaanse Democraten schieten zich niet alleen in de voet, maar in hun eigen ziel. Na super tuesday, en de miraculeuze overwinning van Biden, gonst het van de complottheorieën. Fans van Bernie Sanders kunnen niet geloven dat Joe Biden zomaar uit de as is herrezen en het – tegen alle polls in –  haalt van Sanders. “Complete bullshit”, klinkt het.

Onder #RiggedPrimary lezen we de ene complottheorie na de andere. Rusland zou Twitter manipuleren met bots (geautomatiseerde accounts waar geen echte personen achter zitten), miljoenen latino’s moesten uren in de rij staan totdat ze het opgaven en niet gingen stemmen, Amy Klobuchar en Pete Buttigieg trokken zich terug en kregen daar een postje in Bidens regering voor in de plaats… .

Trump voedt de complottheorieën met plezier en twittert er lustig op los: “De voorverkiezingen zijn vervalst. Ze plegen een coup tegen Bernie!”

Wat er ook van zij, het geruzie is geen goede zaak voor de Democraten. Biden en Sanders zijn van dezelfde partij, for christ sake. Het wantrouwen dat nu wordt gezaaid is nefast voor de Democraten als Biden het haalt. Het zou wel eens kunnen dat de opgehitste en beledigde fans van Sanders straks – bij de echte presidentsverkiezingen – gewoon thuis blijven en daarmee de rode loper uitrollen voor Trump.