Denemarken en Nederland zitten verveeld met genocide nertsen, maar waarom bestaan die fokkerijen nog?

EXCLUSIEF VOOR ABONNEES

17 miljoen. Dat is het aantal gekweekte nertsen dat in opdracht van de Deense regering wordt afgemaakt. Dit als gevolg van een mutatie van het covid-19 virus dat op mensen werd overgedragen. De werking van het toekomstige vaccin komt hiermee in gevaar. De bontsector zit met de handen in het haar, maar waarom bestaat die überhaupt nog?   

De bontindustrie is big business en schuwt de controverse niet. Toch gaat er in Nederland vanaf 2024 een verbod op het fokken van nertsen van kracht, maar in Denemarken is dat nog lang niet aan de orde. Daar zijn redenen genoeg voor: de afgelopen jaren bracht de sector bakken geld in het laatje. In 2014 maakte de gemiddelde Deense fokker maar liefst 365.000 euro winst per jaar. Een flinke smak geld, maar daar moeten elk jaar meer dan 10 miljoen nertsen voor aan de bak. Dat is bijna 20 procent van de wereldwijde productie. 

[wcm_nonmember]

Verder lezen?

Word ook abonnee en lees
alle artikels en digitale magazines

Onbeperkt toegang tot alle artikels
en digitaal archief op PNWS.be.
Stop wanneer je wil.

Eerste 3 maanden €2.99 per maand
Nadien slechts €4.99 per maand

Ben je al abonnee? Log hier in en krijg
toegang tot alle artikels en digitale magazines.

[/wcm_nonmember]

[wcm_restrict]

Is Europa dan het epicentrum voor bont? Niet direct, ook al werden er bij onze noorderburen een miljoen nertsen onder de grond gestoken. Toen de sector dertig jaar geleden op haar achterste lag, ging de bal aan het rollen in China. Dankzij doelgerichte reclame werd bont aanzien als een statussymbool. Het percentage aan Aziatische kopers op Deense veilingen ligt dan ook erg hoog.  

Het is nog maar de vraag of de sector hiervan zal herstellen, want voor veel fokkers lijkt het einde verhaal. De bont lobby ziet de fokkers graag overzees hun kwekerijen verderzetten,  maar als het van Animal Rights afhangt is het maar beter snel afgelopen met deze hallucinante massaproductie. Woordvoerder Erwin Vermeulen: “Deze pandemie zet de sluiting van de fokkerijen in een stroomversnelling, maar het zag er al lang niet goed uit voor de Europese bedrijven.”

Waarom was er de laatste jaren dan nog zoveel activiteit in Europa? Vermeulen: “In Nederland, België en Denemarken is het bont voornamelijk een exportproduct voor China, Rusland en Turkije. De economische elite is daar nog wel verknocht aan bont. In de Benelux importeren we nog wel jassen met bontkragen, die vaak afkomstig zijn van wasbeerhonden uit China en Amerika.” 

Onder de prijs

Toch lijkt het er steeds meer op dat het liedje sneller zal uitgezongen zijn dan initieel werd voorspeld. Vermeulen: “De sluiting van de fokkerijen was in Nederland gepland voor 2024, dat werd mogelijk gemaakt door een wet die reeds in 2013 is gestemd. Die uitloopperiode van 10 jaar werd ingeschakeld om zo de investeringskosten te kunnen terugverdienen, zodat de belastingbetaler hier niet voor zou opdraaien. Toch zal er nog steeds 150 miljoen uitbetaald worden.”

Een nieuwe Nederlandse wet, die eerstdaags gestemd zal worden, zal ervoor zorgen dat het feest volgende maand al eindigt. “Daar zijn we natuurlijk erg blij mee. Bont raakt uit de gratie, en door corona komt dat allemaal in een stroomversnelling. In België zullen de resterende 16 bedrijven eind dit jaar de deuren sluiten, en ook Denemarken zit in slechte papieren. We hopen dat de problemen in Denmarken en Nederland ook de Europese problematiek gaan aanpakken. Maar ook ver daarbuiten: je kan het niet hier verbieden maar dan wel import uit China toelaten.”

“Het stond dan ook al even in de sterren geschreven. Er is al 3 jaar een serieuze overproductie aan de gang. De fokkerijen verkopen onder de prijs, daarom zie je ook zo weinig verzet tegen de sluitingen. Ook zonder corona zou de sector ten onder gaan. In China is dat anders, want daar houdt men geen rekening met goede arbeidsomstandigheden en dierenwelzijn.”

[/wcm_restrict]

 
 
 
 
Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More