“Der Hauptman”: de waanzin van het lot

De macht van een uniform.

‘Der Hauptman’ is een ongekend indrukwekkend drama. Akelig en tegelijk fascinerend om naar te kijken, een bijzonder knap gemaakte cultfilm die zichzelf oversteeg en de weg vond naar de grote zalen. De film geeft een grimmig beeld van de laatste dagen van het derde rijk waar een absurde gruwel de realiteit beheerste.

Het verhaal:

De laatste dagen van WOII. Ternauwernood ontsnapt aan de patrouilles, vindt de 19-jarige korporaal Willi Herold een achtergelaten uniform van een kapitein van de Duitse Luchtmacht. Vermomd als ‘Hauptmann Herold’ verzamelt hij soldaten om een denkbeeldige opdracht uit te voeren die hij persoonlijk van Hitler zou gekregen hebben. De omstandigheden dwingen hem steeds meer in zijn rol als officier en langzaam maar zeker neemt hij de monsterlijke gedaante over van de nazi’s waar hij zo graag aan wil ontsnappen. Willi gebruikt zijn nieuw verworven gezag eerst om goed te doen, maar hij kan de lokroep van geweld en dominantie niet weerstaan. Het gevolg is een verbijsterend bloedbad in een werkkamp, met daarna nog een brute moordpartij in een dorp.

(Gebaseerd op een waargebeurd verhaal.)

CANVAS 16 juli, om 21:25 – 23:20 : ‘Der Hauptman’

 

Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More