Hangt er aan de muur nog een oud portret van wijlen over- over- overgrootmoeder? En heb jij je al ooit eens afgevraagd hoe dat mens in het echte leven eruit zou gezien hebben?

Wel, dankzij de hersenknobbels aan het Samsung AI Center in Moskou is er slechts één afbeelding als bronbestand nodig om je oude foto om te toveren tot een bewegend realistisch beeld. Een beetje zoals de bewegende foto’s uit de kranten van de Harry Potter-films. De onderzoekers noemen de techniek few- and one shot learning. Hoe meer foto’s ze kunnen importeren in de A.I. software, des te realistischer de bewegingen worden.

Deze techniek is ondertussen succesvol toegepast op beroemde portretten als Mona Lisa, Salvador Dali en Fjodor Dostojevski. Opeens kunnen ze knipperen met de ogen, glimlachen, pruilen en fronsen. 

Deze talking heads hebben we te danken aan algoritmes getraind met een grote dataset van video’s van pratende mensen met uiteenlopende verschijningen. Samsung mocht hiervoor dankbaar gebruik maken van de publiekelijk toegankelijke VoxCeleb databases, die meer dan 7.000 afbeeldingen van beroemdheden bevatten, afkomstig uit YouTube-video’s. Hierdoor leerde het systeem hoe gelaatsuitdrukkingen precies in elkaar zitten.

Deze techniek gaat dus nog een stapje verder dan DeepFake waar het algoritme wordt aangeleerd om een gezicht op dat van iemand anders te plakken. Je zou bijvoorbeeld een video van je wijlen grootvader naar al je familieleden kunnen opsturen met de boodschap dat ze kunnen fluiten naar de erfenis.

Gelukkig leggen de onderzoekers de nadruk erop dat ze toepassingen van deze technologie eerder zien in realistische avatars voor videotelefonie, videogames en special effects dan in het gebruik van fake news

Eindelijk bestaat er dus een manier om Karel De Gucht een vorm van expressie te geven.

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."