Zou Dries Van Langenhove zijn mening over volgende beroemdheden herzien als hij dit wist, of zou zijn bezoekje aan de Dossinkazerne in Mechelen hem de beoogde brainwashing bezorgen?

Miljoenen mensen moeten jaarlijks vluchten voor hun leven wegens conflicten of vervolgingen in hun thuisland. Volgens het International Rescue Committee werden er tegen het einde van 2018 wereldwijd 70,8 miljoen mensen ongewild ontheemd. Dat aantal zou verdubbeld zijn tegenover 20 jaar geleden. De vluchtelingenproblematiek, hoewel nog nooit zo groot, is er één van alle tijden. Ook de volgende beroemdheden moesten hun land ontvluchten en vonden asiel in Europa of de Verenigde Staten.

Freddie Mercury

Eén van de beste en populairste rockartiesten aller tijden, Freddie Mercury, werd in september 1946 geboren als Farrokh Bulsara in Zanzibar, Tanzania. In januari 1964 brak echter de revolutie van Zanzibar uit toen communistische rebellen een staatsgreep pleegden. De daaropvolgende massamoord zou tussen de 5.000 en 12.000 levens eisen.

Farrokh Bulsara vluchtte dat jaar met zijn familie weg uit Afrika en zocht asiel in het Verenigd Koninkrijk. Tegen de jaren ’70 begon hij zichzelf Freddie Mercury te noemen en groeide de band Queen uit tot een van de bekendste rockgroepen aller tijden.

Gloria Estefan

De Queen of Latin Pop, Gloria Estefan, werd in Cuba geboren in 1957. Toen de Cubaanse Revolutie uitbrak in 1959 liep Gloria’s vader, José Estefan, die Cubaans soldaat en chauffeur was van de vrouw van de Cubaanse dictator, het risico politiek gevangene te worden en stak de familie de grens over naar de Verenigde Staten.

Gelukkig voor de liefhebbers van de Latijns-Amerikaanse popmuziek stond de muur van Trump er toen (ook) nog niet, want in 1977 werd Gloria Estefan ontdekt nadat ze optrad op een huwelijksfeest, waarna ze met meer dan 100 miljoen verkochte platen de geschiedenis in ging.

Mika

Mika werd in 1983 geboren in Beiroet in Libanon. Daar woedde op dat moment al acht jaar de Libanese Burgeroorlog, die zo’n 250.000 mensen het leven zou kosten. Niet geheel onverstandig dus besloot het gezin niet lang na de geboorte van Mika zijn biezen te pakken en naar Europa te verkassen.

In 2007 brak de zanger wereldwijd door met zijn album Life in Cartoon Motion.

Sigmund Freud

De grondlegger van de psychoanalyse werd in Oostenrijk-Hongarije geboren in 1856. Het grootste deel van zijn leven woonde en werkte hij in Wenen, maar aangezien Freud van Joodse afkomst was, zag hij zich enkele jaren na de Eerste Wereldoorlog genoodzaakt om naar Londen te emigreren. De psycholoog was ten tijde van de annexatie van Oostenrijk door nazi-Duitsland al 82 jaar oud. In Londen overleed hij een jaar later, in 1939, aan huidkanker.

Rita Ora

Rita Ora werd in Kosovo geboren in 1990. Toen ze één jaar oud was, moest haar gezin het land ontvluchten wegens de vervolging van de Albanezen. Het gezin vestigde zich in Londen.

Vandaag de dag spreekt de zangeres, songwriter en televisiepersoonlijkheid nog steeds de Albanese taal en op 10 juli 2015 werd ze benoemd tot Honorary Ambassador of the Republic of Kosovo. Haar single Let You Love Me maakte van haar de eerste Britse vrouwelijke soloartieste met dertien top tien-nummers in het Verenigd Koninkrijk.

Albert Einstein

Albert Einstein wordt vandaag de dag nog steeds geroemd om zijn doorslaggevend wetenschappelijk werk en zijn naam is het synoniem geworden van een grote intelligentie. Hoewel hij wereldwijd geprezen en op handen werd gedragen, werd Einstein in zijn eigen land het onderwerp van een grote antisemitische haat.

Nadat Einstein als wetenschapper wereldberoemd was geworden, ontstond er onder andere Duitse natuurkundigen zelfs een georganiseerde haatcampagne om zijn theorieën in diskrediet te brengen. Ook Einstein was immers van Joodse afkomst en werd er door het nazi-regime van beschuldigd een ‘joodse natuurkunde’ (theoretische natuurkunde) aan te hangen, die haaks stond op de ‘Arische natuurkunde’, waarmee experimentele natuurkunde bedoeld werd.

Toen andere Duitse wetenschappers die Einsteins theorieën bleven instrueren op de zwarte lijst belandden, bevond het genie zich in de Verenigde Staten voor een lezing. Einstein besloot niet meer terug te keren naar zijn thuisland en verkreeg in 1940 het Amerikaanse staatsburgerschap. Op 18 april 1955 stierf de geleerde in de staat New Jersey.

Gepubliceerd door Tess Van Linden

Good girls are bad girls that never get caught