Het is niet omdat de halve wereld je aanbidt als een god, dat je daarom ook boven de wet staat.

Ze beseffen het misschien zelf niet altijd, maar wereldsterren zoals Will Smith, Jay-Z en Kobe Bryant zijn ook maar mensen. En dat wilt zeggen dat ze dezelfde wetten moeten naleven als jij en ik. Deze celebs dachten daar op een gegeven moment nochtans anders over.

Hugh Grant

Ja, de man met het goudeerlijke gezicht en de ontwapenende, jongensachtige glimlach heeft een strafblad. Op 27 juni 1995 liet de toen 34-jarige Engelsman zijn oog vallen op Divine Brown, die langs de Sunset Boulevard van Californië kuierde. Voor 50 dollar was Brown wel bereid in zijn auto te stappen en al zijn wensen te laten uitkomen. Na een twintigtal minuten besloten twee politieagenten het voertuig langs de kant van de weg eens te gaan inspecteren, aangezien de remlichten steeds maar opflikkerden. Ondanks Grants ontstelde maar bekende gezicht (hij had net internationale bekendheid verworven met zijn rol in Four Weddings and a Funeral) arresteerden de agenten het duo meteen wegens het hebben van geslachtsgemeenschap in het openbaar, tippelen en hoerenlopen.

Niet veel later werden ze opnieuw vrijgelaten. Hoewel Hugh Grant zijn toenmalige vriendin Elizabeth Hurley, met wie hij al dertien jaar een koppel vormde, verloor, een boete van 1.180 dollar moest betalen, verplicht werd een AIDS-educatieprogramma te volgen en publiekelijk zijn excuses moest aanbieden, werd Divine Brown beroemd. Elk nieuwsagentschap onder de zon wilde toen met de prostituee spreken, wat haar meer dan één miljoen dollar opleverde. Sindsdien vind je haar niet meer langs de kant van de weg terug.

Tim Allen

Deze Amerikaanse acteur en komiek ken je waarschijnlijk beter als de stem van Buzz Lightyear in Toy Story of als de kerstman in The Santa Clause trilogie. Maar voordat hij met de sitcoms Home Improvement en Last Man Standing bekendheid verwierf als acteur, streefde Allen een heel andere carrière na. Op 2 oktober 1978 werd hij in de Battle Creek International Airport van Michigan immers opgepakt wegens drugshandel. De kerstman was op dat moment in het bezit van niet minder dan 650 gram witte sneeuw. Allen bekende dat hij een drugkoerier was en dat hij verschillende connecties had in die wereld.

Om een bijna levenslange gevangenisstraf te voorkomen, gaf hij de namen op van een paar andere drugdealers. Uiteindelijk kreeg hij een celstraf opgelegd van drie tot zeven jaar, waarvan hij er twee jaar en vier maanden effectief uitzat. Vandaag de dag is Tim Allen al meer dan twintig jaar afgekickt.

Will Smith

Het verhaal van de Fresh Prince of Bel-Air is eigenlijk helemaal niet zo vergezocht. In het rapnummer dat de serie inluidt, zingt Smith immers dat hij, nadat hij in een gevecht was beland in de straten van Philadelphia, door zijn ouders naar zijn tante en nonkel in Bel-Air gestuurd wordt. Het leven in de rijke, prestigieuze familie Banks verandert gedurende de serie zijn leven.

In februari 1989, een paar dagen nadat Will Smith een Grammy Award had gekregen voor best rap performance en een jaar voordat The Fresh Prince voor het eerst uitgezonden werd, kwam hij in de straten van Philadelphia een platenproducent tegen, met wie hij om onbekende reden in een verhitte discussie verzeilde. Smith zou zijn bodyguard daarop de opdracht hebben gegeven om de producer verrot te slaan, wat deze dan ook deed. De man moest naar het ziekenhuis afgevoerd worden, waar hij zes keer genaaid werd. Bijna verloor hij zelfs het zicht in zijn linkeroog wegens een breuk in zijn oogkas. Will Smith werd gearresteerd wegens zware geweldpleging en spendeerde een nacht in de cel. Zijn tijd in de gevangenis vulde hij met het uitdelen van handtekeningen voor celgenoten.

Kobe Bryant

De achttienvoudig NBA All-Star Kobe Bryant blijkt ook geen heilig boontje te zijn. Op 1 juli 2003, Bryant speelde op dat moment al zeven jaar in de NBA voor de LA Lakers, verbleef de basketbalsensatie in een hotel in Colorado in afwachting van een knieoperatie. Een negentienjarige hotelmedewerkster verklaarde dat hun verdere kennismaking allesbehalve aangenaam noch met wederzijdse instemming was geweest.

Bryant verklaarde uiteraard dat hij het meisje nooit had aangerand, maar onderzoek toonde aan dat haar vagina beschadigd was wegens geforceerd binnenglijden. Op vier juli 2003 werd The Black Mamba gearresteerd wegens seksueel misbruik, wat hem uiteindelijk heel wat sponsordeals, inkomsten van truitjesverkoop en bijna ook zijn vrouw kostte. Op vier september 2004, voordat het proces tegen Kobe Bryant kon beginnen, verklaarde de hotelmedewerkster echter dat ze niet zou getuigen, waarna de aanklacht tegen de basketbalspeler werd ingetrokken. Bryant en het meisje kwamen een schikking overeen van een onbekend bedrag.

Charlie Sheen

Als er een celebrity is die bekend staat om zijn roemruchte verleden, dan is het Charlie Sheen wel. Zijn historie van wetsovertredingen begint al in 1990, toen hij per ongelijk zijn toenmalige verloofde in de arm schoot. Daarna werd hij nog verschillende keren beschuldigd van huiselijk geweld en werd Good Time Charlie betrapt op alcohol- en drugsmisbruik.

R. Kelly

Onlangs nog werd er tegen zanger en rapper R. Kelly een rechtszaak aangespannen wegens het seksueel misbruik van vier vrouwen tussen 1998 en 2010. In werkelijkheid zijn er tientallen vrouwen die hem van dit vergrijp beschuldigen en wordt hij zelfs verdacht van ontucht met minderjarige meisjes. Sommigen waren zelfs maar 14 jaar oud ten tijde van de feiten en zouden daarvan videobewijs hebben. In januari 2003 werd een dergelijk filmpje zelfs teruggevonden in de sporttas van de zanger bij een huiszoeking. De zaak werd in mei 2004 echter geseponeerd aangezien de rechter oordeelde dat de autoriteiten geen gegronde reden hadden om het huis te doorzoeken. Formaliteiten…

P. Diddy

Op 22 juni 2015 woonde Sean P. Diddy Combs de American football-training van zijn zoon, Justin Combs, bij. Brother Love vond dat de kracht- en conditietrainer van het team zijn zoon iets te ruig behandelde, waarop hij zelf een kettlebell gewicht naar diens hoofd slingerde. De rapper en platenproducent werd hiervoor gearresteerd, maar de UCLA en de hoofdtrainer van Justin Combs’ team vroegen al snel om de aanklacht te laten vallen, aangezien het slechte publiciteit voor hun trainingsprogramma zou betekenen. P. Diddy werd wel van het footballveld verbannen.

Maar ook daarvoor nog kwam Sean Combs regelmatig slecht in het nieuws. In het jaar 2000 werd Puffy ook aangeklaagd voor het laten verdwijnen van een vuurwapen en omkoping na een schietpartij in een nachtclub in New York en ook in de jaren daarop werd hij nog regelmatig aangeklaagd voor andere geweldsmisdrijven en rijden zonder geldig rijbewijs.

Mark Wahlberg

Voordat Mark Wahlberg prestigieuze filmprijzen won voor zijn rol in onder meer de serie Entourage en in de film The Departed, was hij de frontman van de band Marky Mark and the Funky Bunch. En daarvoor nog was Wahlberg een minderjarige crimineel, die zelfs poging tot moord op zijn strafblad heeft staan.

In zijn tienerjaren strooide Wahlberg racistische slogans in het rond en raakte hij regelmatig slaags met mensen van een andere etniciteit uit zijn wijk. Op zestienjarige leeftijd sloeg hij een Vietnamese man van middelbare leeftijd bewusteloos met een houten stok. Toen hij de plaats van dat misdrijf ontvluchtte, kruiste hij het pad met een andere Vietnamese man, die hij met een vuistslag permanent blind zou hebben gemaakt. Mark Wahlberg werd gearresteerd voor poging tot moord, maar moest slechts 45 dagen in de cel doorbrengen, aangezien later bleek dat de man tijdens de oorlog in Vietnam blind was geworden.

Jay-Z

Ook de man van Beyoncé en misschien wel de toekomstige president van de Verenigde Staten indien hij zich in 2020 daadwerkelijk verkiesbaar stelt, was niet altijd een voorbeeldige burger. Al van jongs af aan werd Jay-Z geconfronteerd met geweld, diefstal en drugs en dealde hij zelf cocaïne. Op twaalfjarige leeftijd schoot hij zelfs zijn eigen broer in de schouder, omdat deze laatste een ring van hem wilde stelen.

Toen Jay-Z nog onder zijn eigen naam, Shawn Corey Carter, door het leven ging, probeerde hij zelfs iemand om het leven te brengen. Op 1 december 1999 stak hij platenproducent Lance Riviera in de buik met een mes van 13 cm lang. Carter dacht namelijk dat Riviera de lancering van zijn vierde studioalbum had tegengewerkt en wilde zich daarvoor wreken. Hoewel de rapper aangeklaagd werd voor poging tot moord, kwam hij er uiteindelijk vanaf met een waarschuwing en een celstraf van drie jaar voorwaardelijk. Sindsdien heeft Jay-Z zijn leven gebeterd en houdt hij zich voornamelijk bezig met zijn muzikale carrière, platenlabel, vrouw en kinderen.

Matthew Broderick

Deze Amerikaanse acteur en zanger is sinds 1997 getrouwd met icoon Sarah Jessica Parker en is de stem van de volwassen Simba in de Leeuwenkoning-filmreeks. Ook hij wist een grote Hollywoodcarrière uit te bouwen en heeft verschillende prijzen en een ster op de Walk of Fame op zijn naam staan.

Toen Broderick in augustus 1987 met zijn toenmalige vriendin op vakantie was in Ierland, veroorzaakte hij een dodelijk auto-ongeval. Broderick had er even niet aan gedacht dat men in Ierland links van de weg rijdt, waardoor hij zich opeens op het verkeerde baanvak bevond en zo crashte met de wagen van een moeder en haar dochter, die ter plekke het leven lieten. Matthew Broderick en zijn vriendin raakten slechts lichtgewond.

De acteur werd aangeklaagd op grond van roekeloos rijgedrag met de dood tot gevolg, maar om de een of andere reden werd hij slechts veroordeeld voor roekeloos rijgedrag, waarvoor hij een boete moest betalen van 175 dollar.

Gepubliceerd door Tess Van Linden

Good girls are bad girls that never get caught