Een waardestijging van ruim duizend procent van de bitcoin indrukwekkend? Het kan altijd nog straffer. De populaire, veelbesproken virtuele munt haalt zelfs de top tien van snelst groeiende digitale munten in 2017 niet.

Het speculeren op waardestijgingen en -dalingen van cryptomunten was vorig jaar zeer opmerkelijk. De digitale currencies konden, ondanks alle waarschuwingen, menig investeerder verleiden.

Wanneer we de cijfers van CoinMarketcap er even bijnemen, blijkt dat de koers van de cryptocurrencies vorig jaar excessief steeg. Hieronder kunt u de tien cryptomunten vinden die het meest in waarde stegen in 2017.

Bovenaan het lijstje staat Ripple te blinken. De munt wist vorig jaar zo’n 36.000 procent in waarde te stijgen. Ripple – afgekort XRP – is een ander soort cryptomunt dan bijvoorbeeld Bitcoin of Ethereum, de twee bekendste digitale munten.

Het huidige bankensysteem werkt sinds 1973 met SWIFT, een systeem dat internationale overschrijvingen vergemakkelijkt. Ripple streeft ernaar om een beter en sneller alternatief dan SWIFT te zijn. De grote groei van de munt gebeurde voornamelijk rond het einde van 2017.