Je boodschappen laten leveren in het midden van je gazon door een vliegend toestel klonk misschien ooit in een ver verleden als science fiction.

Maar kijk, het jaar is bijna 2020  en bedrijven als Amazon, Google en zelfs Albert Heijn zitten volop te experimenteren met het idee om goederen per drone thuis te laten leveren. En wat als je meer bestelt dan een tros bananen alleen?

Schakel dan de  heavy lifter drones van het Duitse bedrijf Volocopter in. Het bedrijf heeft zich voorgenomen ook diensten aan te bieden die gericht zijn op goederentransport en landbouw. Met trots presenteren ze dan ook de VoloDrone: een drone die een lading van 200 kg over een afstand van 40 km kan vervoeren.

Dit is niet het type drone om even stiekem je zonnebadende buurvrouw te spioneren, want opvallen doet het ding wel. Het toestel heeft een spanwijdte van een kleine tien meter,  is 2,3 meter hoog en wordt aangedreven door achttien elektromotoren, goed voor een snelheid van 110 km/u.

De VoloDrone kan zowel op afstand bediend worden als zelfstandig een lange vlucht uitvoeren, mede dankzij de duurzame verwisselbare lithium-ion accu’s.

Het landingsgestel is breed genoeg om een rechthoekige lading op een standaard pallet te vervoeren, waardoor het de redder in nood is voor transport van grote pakketten naar afgelegen bestemmingen of het omhoog brengen van grote onderdelen in de bouw.

Het is nu nog enkel wachten totdat de Europese luchtvaartorganisatie EASA groen licht geeft en een wettelijk kader voorziet opdat zulke gigantische drones het luchtruimen mogen betreden.

Het leven van een UFO-jager is weer een stukje ingewikkelder geworden.

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."