Hij gaat straks onder de hamer in Knokke, maar hij moet wel aardig wat opbrengen.

Tegenwoordig rijdt de snelwegpolitie meestal rond in Audi’s of BMW’s, in de jaren zeventig had de gendarmerie een Porsche Targa onder de kont.

Twintig exemplaren daarvan waren bovendien erg speciaal. De ‘gewone’ 911 Targa had een 2,7-liter boxer in de staart, die 155 pk naar de achterwielen slingerde. Dan was er ook nog de 911 S met 184 pk.

De Belgische rijkswacht wilde echter nog meer power. Er was dan nog wel de Porsche Turbo, maar die was nogal aan de dure kant. Bovendien waren turbo’s in die tijd nog niet zo betrouwbaar.

Er was ook nog de RS, met een atmosferische boxer met 210 pk. Die had ook nogal een extreme bodykit, maar speciaal voor de rijkswacht produceerde Porsche twintig standaard ogende Targa’s met daarin de 210 pk sterke RS-motor. Nog vier daarvan zouden thans in leven zijn.

Eén daarvan gaat op 11 oktober onder de hamer. Dit exemplaar stond van 1987 tot 2017 in een schuur in het Engelse Essex. Hoe hij daar ooit terecht kwam, is niet met zekerheid geweten.

Er is nog wat bijzonders aan de hand met de 911: hij heeft geen matching numbers. Het betreft het derde exemplaar van de in totaal twintig die geproduceerd werden, maar hij heeft de motor van het dertiende exemplaar. Waarschijnlijk werd de motor van nummer drie ooit naar de filistijnen gereden, en overleed nummer dertien bij een ongeval, en vond daarna de transplantatie plaats.

Zeldzaam materiaal moet doorgaans behoorlijk wat geld kosten. Bij Bonhams hopen ze er tussen de 170.000 en 250.000 euro voor te vangen.

1

Image 1 of 7

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.