De gezonde honger van een nuttige bacterie.

Duitse wetenschappers hebben een bacterie ontdekt die het giftige polyurethaan kan afbreken. Polyurethaan is een kunststof -zeg maar plastic – die je in allerlei materialen terugvindt, van schoonmaakmiddelen en schuimrubber tot horlogebandjes en meubelen. Het kan hard en stijf of juist zacht zijn, isoleert goed en is licht van gewicht, en kan dus daardoor op veel manieren worden ingezet. Het probleem met het spul is dat het zo goed is, dat het niet kapot te krijgen is.

De nieuw ontdekte bacterie Pseudomonas sp. TDA1 – een zogenoemde extremofiel – zou ons daar bij kunnen helpen. Extremofielen zijn bacteriën die gedijen onder extreme omstandigheden, zoals hoge temperaturen of extreme droogte. Onder de elektronenmicroscoop lijken te zijn weggelopen uit een Alien-film.

In Frontiers in Microbiology, publiceerden wetenschappers een eerste mogelijke doorbraak in het afbreken van plastic. De wereld bestudeert de laatste tijd veel ‘kleine beestjes’, maar in dit geval is het misschien goed nieuws in de strijd tegen de plastic afvalberg.

Wordt de wereld straks dan toch een beetje groener?