Nog een paar films die onderverdeeld kunnen worden in de categorie ‘griezelig echt’.

Of er wel degelijk een oorzakelijk verband bestaat tussen gewelddadige films en bloederige schietpartijen of moorden, is nog niet bewezen. Psychologen menen dat de kijker in kwestie al psychisch niet helemaal oké moet zijn om getriggerd te worden door dergelijke speelfilms of videospelletjes. Deze laatsten zijn dan ook louter bedoeld als entertainment. Maar na het zien van de volgende films besloten kijkers om de fictie om te zetten in realiteit.

RoboCop 2

Op 25 maart 1991 was seriemoordenaar Nathaniel White weer op vrije voeten. Hij had net een voorwaardelijke celstraf gekregen voor het ontvoeren van een zestienjarig meisje, maar dat had blijkbaar geen diepe indruk op hem nagelaten, want die dag begon hij aan een moordgolf die zes levens zou eisen. Zijn eerste slachtoffer was de 29-jarige Juliana Frank, die op dat moment zwanger was van haar derde kind.

Pas op 2 augustus 1992 kon White gearresteerd worden. De man bekende de zes moorden en vertelde zonder schroom dat hij zich had laten inspireren door een scène uit RoboCop 2, waarin een personage de keel wordt overgesneden en daarna van borstkas tot aan de buik wordt opengereten. White liet het lichaam van Juliana Frank ook op exact dezelfde manier achter als in de film. Hij zou gezegd hebben: “With the first person I killed I did exactly what I saw in the movie.” Op 27 mei 1993 werd White veroordeeld tot een celstraf van 150 jaar, een straf die hij nog steeds uitzit in de correctionele instelling Elmira in New York.

Natural Born Killers

Deze actiefilm uit 1994 zou vanaf het moment dat hij in de cinemazalen vertoond werd, talloze copycats geïnspireerd hebben. Deze misdaden werden voornamelijk gepleegd door middelbare schoolstudenten tussen de 15 en de 18 jaar oud in Noord-Amerika.

De eerste copycats doken op in 1995. Het koppel Sarah Edmondson en Benjamin Darras, beiden 18 jaar oud, vertrokken twee dagen nadat ze de film gezien hadden op een excursie die erg gelijkaardig was aan de reis van de hoofdpersonages Mickey en Mallory Knox in Natural Born Killers. Darras vermoordde de manager van een textielfabriek,  William Savage, met twee geweerschoten van dichtbij in het hoofd, waarna ze hun weg verderzetten naar een buurtwinkel. Daar haalde Edmondson de trekker over. Kassierster Patsy Byers overleefde de aanval, maar raakte volledig verlamd. Sarah Edmondson werd na twaalf jaar cel weer voorwaardelijk vrijgelaten, haar toenmalige vriend, Darras, is nog steeds opgesloten.

Er volgden nog ontelbare copycat moorden en incidenten, waarvan de meest bekende het bloedbad op de Columbine High School op 20 april 1999. De daders gaven hun aanval de codenaam NBK, een afkorting voor Natural Born Killers. Het laatste (gekende) incident dat aan de film gerelateerd wordt, is een wurgmoord in 2008.

A Nightmare on Elm Street

De Brit Daniel Gonzalez leed aan paranoïde schizofrenie en staat bekend als de Freddy Krueger Killer en de Mummy’s Boy Killer. Tussen 15 en 17 september 2004 trok hij er in Londen en Sussex op uit met een mes, waarmee hij vier mensen vermoordde en twee verwondde.

Gonzalez schreef brieven aan zichzelf, waarin hij zijn wens uitte om een beroemde seriemoordenaar te worden. Hij schreef hoe hij van het moorden genoot en hoe erg hij vond dat hij leek op Freddy Krueger, een personage uit de horrorfilm A Nightmare on Elm Street. Gonzalez’ moeder had eerder zelf al een brief geschreven naar een parlementslid, waarin ze smeekte om haar zoon de juiste medische hulp te verschaffen. Daarin stelde ze de retorische vraag of haar zoon eerst een moord moest begaan, voordat hij die hulp zou krijgen. Haar voorspelling kwam dus uit. In 2006 werd Gonzalez uiteindelijk levenslang opgesloten in een psychiatrische instelling, waar hij in 2007 zelfmoord pleegde.

Scream

Ook deze film en zijn vervolg, Scream 2, inspireerden een aantal copycat misdaden, waaronder de Scream-moord op Gina Castillo, die door haar eigen zoon en diens neefje met 45 messteken (en een schroevendraaier) om het leven gebracht werd in januari 1998.

Mario Padilla was 16 jaar oud ten tijde van de feiten en zijn neef, Samuel Ramirez, was 14. De twee jongens bekenden dat ze geïnspireerd werden door de films en in feite enkel de moeder van Mario vermoord hadden om aan geld te geraken om zich een Scream-masker en een stemvervormer aan te schaffen. Die hadden ze nodig om hun moordpartij verder te zetten, te beginnen met een klasgenootje dat veel weg had van Drew Barrymore. Beide tieners werden berecht als volwassenen en kregen levenslang.

Bug

Bug is een psychologische triller uit 2006 die in de prijzen viel op het Filmfestival van Cannes. De film exploreert de dunne lijn tussen waanbeelden en realiteit.

De 36-jarige miljonair Alberto Izaga raakte geobsedeerd door de thriller en vermoordde in een psychotische aanval zijn twee jaar oude dochter, Yanire, voor de ogen van zijn vrouw in 2007. Izaga werd die ochtend wakker, ervan overtuigd dat zijn dochter bezeten was door Satan en dat hij haar moest vermoorden. Dat deed hij, roepend “God doesn’t exist”, “die, die, die” en “I have to kill her.” Na de feiten bleef hij vijf minuten lang de woorden “Big Ben” herhalen en likte hij het gezicht van de buurvrouw die kwam helpen. De rechter verklaarde Izaga ontoerekeningsvatbaar en oordeelde dat gewetenswroeging erger zou zijn dan eender welke straf die hij de man kon opleggen.

Child’s Play

Deze horrorfilm uit 1988 is de eerste film waarin de bezeten pop Chucky voorkomt. Meteen na het uitkomen werd de prent door critici onder vuur genomen omdat hij kinderen zou aanzetten tot geweld.

Het was nochtans de 29 jaar oude Martin Bryant die naar eigen zeggen ‘verliefd werd’ op de fictieve Chucky. Bryant lijdt aan schizofrenie en heeft een IQ van 66, wat overeen komt met de intelligentie van een elfjarige. De man is verantwoordelijk voor het bloedbad van Port Arthur in april 1996, de grootste moordpartij in de geschiedenis van Australië. In Port Arthur kwamen 35 mensen om het leven en raakten er 23 gewond. Bryant werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf en psychologen menen dat zijn obsessie met Chucky een belangrijke rol heeft gespeeld bij het gebeuren.

In 1992 en 1993 werden verder zowel de driejarige James Bulger als de zestienjarige Suzanne Capper brutaal vermoord in naam van Chucky. In het geval van James Bulger lokten twee jongens van net tien jaar oud het kind bij zijn moeder weg. Het lichaam van de peuter werd twee dagen later zwaar verminkt teruggevonden. De twee jonge daders zouden niet lang voor de moord de film Child’s Play 3 gezien hebben. Suzanne Capper werd in 1992 ontvoerd en zeven dagen lang gemarteld, voordat haar kidnappers haar in brand staken. Capper leefde nog net lang genoeg om te vertellen dat haar zes beulen tijdens de martelpraktijken “Chucky is coming to play” zongen.

Queen of the Damned

Deze Australisch-Amerikaanse horrorfilm uit 2002 is gebaseerd op het derde boek van The Vampire Chronicles van auteur Anne Rice. Zangeres, actrice en model Aaliyah vertolkte de rol van Vampire Queen in de prent, die zes maanden na haar dood in de zalen kwam. Aaliyah kwam in augustus 2001 om het leven in een vliegtuigongeval.

De Schot Allan Menzies had de film wel honderd keer bekeken, toen hij beweerde dat Aaliyah’s personage, Queen Akasha, in een droom voor hem verscheen. Zij zou hem de onsterfelijkheid van een vampier beloofd hebben, als hij iemand zou vermoorden. Nadat één van Menzies jeugdvrienden in december 2002 een neerbuigende opmerking had gemaakt over de vampierenkoningin, sloeg de 22-jarige Menzies hem op het hoofd met een hamer, stak hem 42 keer met een mes en begon hij het bloed van zijn vriend te drinken. Voordat hij de jongeman in een ondiep graf begroef, at hij zelfs een deel van diens brein op. Niet veel later probeerde Menzies zelfmoord te plegen om terug te keren als vampier, maar hij stierf niet. Hij werd gearresteerd en in oktober 2003 tot levenslang veroordeeld. Uiteindelijk hing Menzies zichzelf op in zijn cel in november 2004.

The Exorcist

Toen deze horrorfilm uitkwam in 1973 ontstond er wat controverse rond, aangezien er heel wat mensen flauw vielen van angst in de cinemazalen. Er werd ook tegen geprotesteerd door religieuze groeperingen, die vonden dat de film Satanisme opwekte. The Exorcist werd daarom in het Verenigd Koninkrijk verboden in de jaren ’80.

In 1980 kwam de film ook in opspraak in de Verenigde Staten, nadat de 25-jarige Patricia Ann Frazier het hart van haar vier jaar oude dochter had uitgesneden. De vrouw verklaarde dat ze gras uit haar dochters borstkas kon zien groeien, waarna de geesten die haar dochters lichaam aanraakten, haar bevalen om het hart te verwijderen. Ook Frazier was een paranoïde schizofreen, maar de psychologen die met haar spraken, oordeelden dat haar aandoening zich enkel kon manifesteren na bepaalde scènes van The Exorcist gezien te hebben. De vrouw leek immers doodnormaal in de omgang voor en na de dag waarop ze ervan overtuigd raakte dat haar dochter bezeten was door demonen. Uiteindelijk werd ook zij ontoerekeningsvatbaar verklaard en werd ze opgenomen in een psychiatrische instelling. In 1982 werd ze onder toezicht van haar moeder alweer vrijgelaten.

American Psycho

American Psycho, met in de hoofdrol een jonge Christian Bale, won twee filmprijzen. Vooral de acteerprestaties van Bale konden op heel wat lof rekenen. Maar ook deze prent zette een jonge student aan tot moord.

In 2004 stak de veertienjarige Michael Hernandez zijn klasgenoot Jaime Rodrigo Gough meer dan veertig keer met een mes in de toiletten van zijn school. Tijdens zijn proces verklaarde Hernandez dat hij zich vereenzelvigde met American Psycho-moordenaar Patrick Bateman en dat hij simpelweg een levensechte seriemoordenaar wilde worden. De jongeman verklaarde verder dat hij geloofde speciale krachten te hebben gekregen van God, die zijn plannen om Gough te vermoorden, goedkeurde. In 2008 werd Hernandez veroordeeld tot een levenslange celstraf. Acht jaar later, in 2016, werd vastgesteld dat hij nog steeds even geobsedeerd was met moord en bloedvergieten als voordien.

The Ten Commandments

Deze film uit 1956 volgt het Bijbelse verhaal van Mozes. Hij werd een groot succes in de bioscoopzalen, werd in zijn tijd de film met de op vier na hoogste opbrengst aller tijden en kreeg vijf Oscars toegereikt, voor Beste Speciale Effecten, Beste Montage, Beste Geluid, Beste Decors en Beste Kostuums. In 1999 werd de film geselecteerd voor bewaring in de VS.

Tussen februari en juni 1959 zaaide de Duitser Heinrich Pommerenke grote angst in de omgeving van het Zwarte Woud, waar hij vrouwen verkrachtte en vermoordde. Reeds op 15-jarige leeftijd misbruikte hij voor het eerst een vrouw, maar Pommerenke verklaarde dat hij er na het zien van The Ten Commandments van overtuigd was geraakt dat vrouwen de bron waren van alle kwaad en dat ze daarvoor gestraft moesten worden. De seriemoordenaar sloeg ook toe in Zwitserland en Oostenrijk en kwam bijna met zijn misdaden weg. Op 18 juni 1959 bracht hij echter een kostuum naar de kleermaker ter herstelling. Dat kostuum zat onder de bloedvlekken. In de aktetas die Pommerenke er ook achterliet, zat een jachtgeweer met een afgezaagde loop. Op twee oktober 1960 kreeg hij levenslang. Pommerenke stierf in 2008 op 71-jarige leeftijd aan leukemie.

Gepubliceerd door Tess Van Linden

Good girls are bad girls that never get caught