BMW presenteert vandaag de Vision iNext. Niet zomaar een concept, maar één die over enkele jaren daadwerkelijk in productie zal gaan.

In Europa wordt er tegenwoordig hard gewerkt aan auto’s die kunnen concurreren met de Tesla’s van deze wereld. De Jaguar i-Pace rijdt inmiddels hier en daar rond, de Audi e-tron mogen we één dezer dagen verwachten en dan is er deze wel heel futuristisch gevormde BMW. De Vision iNext mag dan wel nog een studiemodel zijn, volgens BMW zal het uiteindelijke productiemodel niet ver gaan afwijken.

Het interieur ziet er heel erg gezellig uit en dat is opzettelijk zo gedaan. De filosofie van de designer? ‘My Favourite Space’. Wollige, ultrazachte stof en hout. Heel veel hout. In de middenarmsteun zit een touchpad om het multimediasysteem te bedienen, maar ook de achterbank is een grote touchscreen. Met bepaalde aanrakingen kan je onder andere de muziek kiezen en die luider of zachter zetten. Er is geen tablet aan boord om pakweg filmpjes op te kijken, maar wel een… boek met lege bladzijden. Daarop worden beelden vanuit het plafond geprojecteerd.

Natuurlijk kan de BMW van de nabije toekomst ook autonoom rijden. Maar toch wil het Duitse merk daar niet de nadruk op leggen. De slogan van het merk is ‘Freude am Fahren’ en dat moet verdorie zo blijven. Of met andere woorden: ook in de Vision iNext moet je zin krijgen om zélf te rijden. Maar wie daar toch geen zin in heeft, die kan de wagen in ‘Ease’-rijmodus zetten. Het stuur zal dan terugtrekken en de pedalen in de vloer zinken.

Wie alleen met de Vision iNext reist, is toch niet helemaal alleen. Er is namelijk een Intelligent Personal Assistant online. Als je ‘Hey BMW’ uitspreekt, staat die klaar om al je vragen te beantwoorden. Of bevelen op te volgen zoals ‘zet die muziek eens wat stiller’. Wanneer je ook thuis zo’n systeem hebt, kan je vanuit de wagen allerlei commando’s aan je huis geven. ‘Doe de ramen dicht’ of ‘Zet de verwarming al maar aan’, bijvoorbeeld.

Wat er onder die opvallende koets met 24-duims wielen zit, dat houdt BMW nog even voor zichzelf. Het enige dat we weten is dat de actieradius maar liefst 700km zou bedragen. Als dat waar is, dan zou dat wel een record zijn voor een elektrische auto.

De Vision iNext zal in 2021 in productie gaan. Een jaar eerder zullen we al een volledig elektrisch aangedreven X3 – de iX3 – krijgen.

1

Image 1 of 15

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.