Van Dutroux weten we allemaal dat hij nooit meer de gevangenis zal verlaten. Tenzij tussen zes planken. Maar er zitten nog heren achter de tralies die levenslang kregen. Al betekent levenslang niet altijd echt levenslang. Maar voor deze heren allicht wel.

Staf Van Eyken

Levenslang sinds? 1974
Waarom? Verkrachtte en vermoordde drie vrouwen.
Het verhaal? Staf Van Eyken kent een bijzonder trieste jeugd. Zijn vader is een wandelend drankprobleem dat geregeld de huisraad aan gort slaat. Op een dag vertrekt de man met de noorderzon. Nadien blijkt dat hij zich aangesloten heeft bij het Vreemdelingenlegioen, omdat hij een moord begaan had en niet in de gevangenis wilde belanden.

Mede daardoor is Van Eyken een onhandelbaar kind. Op zijn veertiende randt hij een elfjarig meisje aan en vliegt hij in het verbeteringsgesticht.

Op 13 oktober 1971 – Van Eyken is dan twintig – verkracht hij de achttienjarige dienster van een plaatselijke textielbaron. Opdat ze niet zou gaan praten, vermoordt hij haar met een mes.

Zijn tweede slachtoffer is Ida Smeets, de echtgenote van een advocaat. Hij sleurt haar naar een fabrieksgebouw en poogt haar te verkrachten. Maar dat lukt niet en dus wurgt hij haar. Van Eyken keert eerst nog huiswaarts om te gaan eten. Vervolgens keert hij terug om haar te verkrachten. Maar Ida Smeets leeft nog een beetje, dus wurgt hij haar een tweede keer.

Op 19 maart 1972 verkracht en vermoordt Van Eyken de negentienjarige Lutgarde Van der Wilt in een veld. Net op het moment dat de speurders het lichaam vinden, fietst Van Eyken voorbij. Ze volgen hem naar huis en vinden er een hemd met een bloedvlek vinden. Van Eyken bekent de moorden meteen. Hij wordt ter dood veroordeeld, wat automatisch omgezet wordt tot levenslang.

Vandaag is Staf zesenzestig en zit hij nog steeds veilig achter slot en grendel. Kans op vervroegde vrijlating heeft hij nooit gewild. “Als ze mij ooit vrijlaten, ga ik gegarandeerd opnieuw moorden en verkrachten”, weet hij van zichzelf.

Freddy Horion

Levenslang sinds? 1980
Waarom? Doodde een garagist en zijn hele gezin.
Het verhaal? Freddy Horion werkt bij garage Steyaert in Sint-Amandsberg, tot hij op staande voet ontslagen wordt én de rechtbank beslist dat hij een half miljoen Belgische frank – zo’n 12.400 euro – moet terugbetalen aan zijn voormalige werkgever.

Op 23 juni 1979 gaat Horion samen met zijn goede vriend Roland Feneulle langs bij Roland Steyaert. Of hij niet onmiddellijk dat half miljoen kan teruggeven? Roland weigert en Freddy schiet hem dood.

Echtgenote Leona en de dertienjarige dochter Hilde hebben alles gezien en moeten er eveneens aan. Net wanneer Freddy en Roland weer willen vertrekken, komt de oudste dochter van Steyaert thuis met haar verloofde. Ook zij worden het eeuwige zwijgen opgelegd, maar dochter Anne-Marie wordt eerst nog verkracht.

De jonge Jef Vermassen verdedigt Horion. Maar die is in de jaren zeventig nog niet zo straf als nu en beide moordenaars worden ter dood veroordeeld. Wat dus ook levenslang wordt.

In oktober 1982 weet Horion te ontsnappen. Na anderhalve maand wordt hij in Nederland weer bij de kraag gevat. Horion, vandaag een man van zeventig, probeert al jarenlang vervroegd vrij te komen. Zonder resultaat. Zijn kameraad Feneulle overleed in 2013 in de gevangenis van Brugge.

Odon Renard

Levenslang sinds? 1979
Waarom? Begon zomaar in het rond te schieten en vermoordde daarbij twee vrouwen.
Het verhaal? Beroepsmilitair Odon Renard kampt met een dipje en zit daarom in het psychiatrisch ziekenhuis van Antwerpen. Op 18 november 1979 krijgt hij een dag vrij om naar de veldloop in Hannuit te gaan. Daar begint hij met een jachtgeweer in het wilde weg te schieten. Er vallen twee doden en een twintigtal gewonden.

De arm der wet is net op tijd ter plaatse. Zoniet zouden de toeschouwers – die het geweer inmiddels afgepakt hebben – hem gelyncht hebben. Renard wordt veroordeeld tot levenslange dwangarbeid. Zijn motief voor de slachtpartij? Hij had een film gezien waarin een gek in een vol stadion op de menigte begint te schieten en dat wilde hij ook wel eens doen.

Vandaag is Renard drieënzestig jaar oud en nog steeds geïnterneerd.

Daniël Scholeer

Levenslang sinds? 1983
Waarom? Vermoordde zo’n beetje zijn hele familie.
Het verhaal? De onhandelbare Daniël Scholeer loopt al een jaar met plannen rond om gans zijn familie uit te roeien, als hij op 17 maart 1983 een wapenhandel binnenstapt en een long rifle koopt. Hij is nog maar zeventien, maar zegt dat hij zijn identiteitskaart niet bij heeft. Scholeer geeft dus een valse naam, een vals adres en een valse geboortedatum op en keert huiswaarts met een wapen en een geluidsdemper. De buren mogen niks horen.

Op 25 maart schiet hij zijn ouders, tante, oom en grootmoeder dood. Wanneer de politie hem oppakt, vinden ze een lijst met nog eens tachtig mensen die Scholeer dood wil.

Daniël zit tot 2008 zijn levenslange straf uit in Leuven Centraal. Dan wordt hij psychiatrisch ziek verklaard en geïnterneerd.

Abdallah Ait Oud

 Levenslang sinds? 2008
Waarom? Ontvoerde, verkrachtte en vermoordde twee Luikse halfzusjes.
Het verhaal? Als tiener al misbruikt Abdallah Ait Oud zijn zesjarig nichtje Aïsha. Omdat het meisje niks durft te zeggen, gaat het misbruik jarenlang door. De feiten komen aan het licht wanneer een familielid haar dagboek leest. Abdallah komt weg met vijf jaar gevangenisstraf.

Op 10 maart 2001 sleurt hij in Luik een veertienjarig meisje in zijn auto. Hij rijdt naar een speelplaats en verkracht ze. Vervolgens slaat hij haar dood met een steen. Een maand later wordt Ait Out opgepakt, maar een handige advocaat laat hem ontoerekeningsvatbaar verklaren. Op 6 december 2005 wordt Abdallah weer genezen verklaard. Hij vestigt zich in Luik en begint een relatie met een prostituee.

Een half jaar later wordt Ait Oud opnieuw opgepakt nadat de halfzusjes Stacy Lemmens en Nathalie Mahy – zeven en tien jaar jong – vermoord worden teruggevonden. De speurders hebben keihard bewijs dat Ait Oud de dader is. Zijn haren zitten op Stacy’s broek en er worden vezels van zijn kleding teruggevonden. Toch blijft Ait Oud ontkennen.

Op 10 juni 2008 wordt Ait Oud voor een assisenjury schuldig bevonden aan ontvoering, verkrachting en de moord op de twee meisjes. Hij krijgt levenslang. De kans dat hij ooit nog vrijkomt is klein, aangezien Ait Oud – die tot op heden niet bekend heeft – steeds een bedreiging zal vormen voor onze maatschappij.

Ernest Marchal

Levenslang sinds? 1984
Waarom? Mepte een driejarig jongetje koelbloedig dood.
Het verhaal? Ernest Marchal is in de jaren tachtig een twintiger wanneer hij bij Chatelet een jongetje van drie uit een tuin lokt. Het kind heeft geen zin om in te gaan op Marchals seksuele avances. Dat maakt hem zo woest, dat hij de kleine uk doodmept.

Marchal zit nog steeds veilig achter slot en grendel, al mag hij af en toe onder begeleiding buiten. In 1996 leidde dat tot onrust, toen zijn uitstapje op de dag van de begrafenis van Julie en Melissa viel.

Michel Bellen

Levenslang sinds? 1984
Waarom? Verkrachtte drie vrouwen en vermoordde er vier.
Het verhaal? Bellen wordt ook wel de Wurger van Linkeroever genoemd. In augustus 1964 krijgt hij een vrouw in de smiezen die een supermarkt in Antwerpen Linkeroever verlaat. Hij volgt haar tot in een steeg en verkracht en wurgt haar daar. Met een stuk prikkeldraad. Een jaar later verkracht en vermoordt hij nog twee andere vrouwen.

Michel wordt veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf, maar komt in 1982 weer vrij. Welgeteld vier maanden later vermoordt hij een studente in haar flatkamer in Leuven.

In maart 1984 wordt hij tot levenslang veroordeeld en geïnterneerd.

Hans Van Themsche

Levenslang sinds? 2007
Waarom? Hield een moordende raid in de binnenstad van Antwerpen.
Het verhaal? Hans Van Themsche wordt betrapt op roken in zijn kamer op het Vrij Agro- en Biotechnisch Instituut van Roeselare. Hij vreest dat hij zijn verblijf zal kwijtraken.

Gefrustreerd koopt Van Themsche een Marlin-jachtgeweer en trekt ermee door de straten van Antwerpen. De Turkse Songül Koc zit op een bank een boek te lezen. Hans haalt de trekker over. Songül raakt zwaargewond, maar overleeft de aanslag.

Luttele minuten later kruist hij het pad van de Malinese au pair Oulematou Niangadou, met de tweejarige Luna Drowart aan de hand. Van Themsche schiet beiden dood.

Kort nadien ziet agent Marcel Van Peel de losgeslagen student lopen. De politieman maant hem aan het wapen op de grond te leggen, maar Van Themsche roept terug: “Schiet mij maar dood.” Van Peel schiet, maar niet om te doden, en weet Van Themsche te overmeesteren.

Op 10 oktober 2007 wordt Van Themsche schuldig bevonden door de assisenjury. De reden waarom hij allochtone slachtoffers koos? “Tijdens mijn schooltijd in Antwerpen werd ik altijd gepest door allochtonen.”

Van Themsche krijgt levenslang. Binnen het gevangeniswezen zijn ze nu al aan het nadenken over wat ze moeten verzinnen als Van Themsche zijn vervroegde in vrijheidsstelling zal aanvragen.

Kim De Gelder

Levenslang sinds? 2013
Waarom? Vermoordde drie baby’s in een kindercrèche.
Het verhaal? Op 23 januari 2009 dringt een gek gewapend met een mes een kinderdagverblijf in Sint-Gillis-Bij-Dendermonde binnen. Er vallen drie doden en twaalf gewonden. De verdachte is een twintigjarige jongeman.

Op 22 maart 2013 wordt Kim De Gelder tot levenslang veroordeeld. Vandaag zit hij in de gevangenis van Oudenaarde, maar misschien zal hij daar niet lang meer verblijven. Omdat de geestelijke toestand van De Gelder achteruit gaat en hij een gevaar voor zichzelf en de medegedetineerden vormt, hoopt de directie dat de jonge moordenaar snel geïnterneerd wordt. De kans dat De Gelder ooit nog in onze maatschappij losgelaten wordt, is klein.

Ronald Janssen

Levenslang sinds? 2011
Waarom? Drie moorden en nog veel meer aanrandingen.
Het verhaal? Op 2 januari 2010 brengt de tweeëntwintigjarige Kevin Paulus zijn achttienjarige vriendin Shana Appeltans weer naar haar ouderlijke huis in Loksbergen, vlak naast dat van Ronald Janssen. De buurman bedreigt het koppel met een pistool en dwingt Kevin Paulus naar een afgelegen plek te rijden. Daar schiet hij de jongen dood.

Vervolgens probeert hij Shana te verkrachten. Maar dat mislukt en Janssen vermoordt ook haar. De levenloze lichamen legt hij in de auto. De auto steekt hij in brand.

De gerechtspsychiater is van oordeel dat Ronald het profiel heeft van een seriemoordenaar. Het gerecht legt een lijst van onopgeloste moorden op tafel en Janssen bekent dat hij nog twee dames omgebracht heeft. Hij bekent ook verschillende verkrachtingen.

Op 20 oktober 2011 wordt Janssen schuldig bevonden aan vrijheidsberoving, foltering, verkrachting en moord. Een jaar later start nog een proces voor twaalf andere feiten, waarvan verschillende zware zedenfeiten. Hij wordt veroordeeld tot levenslang. Vervroegde vrijlating zit er waarschijnlijk niet in voor de Limburger.

Marc Dutroux

Levenslang sinds? 2004
Waarom? Verkrachtte en vermoordde vier jonge meisjes.
Het verhaal? Dit gruwelijke monster, dat vier dode meisjes op zijn geweten heeft en waarvan twee slachtoffers op het nippertje bevrijd konden worden uit zijn geheime kelder, moet zowat de meest gehate vent van België zijn.

Tijdens het proces blijkt Dutroux een arrogante psychopaat, die geen greintje berouw toont. In 2004 krijgt hij levenslang.

Af en toe komt Dutroux nog in het nieuws, omdat hij cipiers de kast op jaagt met zijn extravagante wensen. Hij staat dan ook te boek als een bijzonder moeilijke gevangene. Zelf gelooft hij dat hij op een dag weer van zijn vrijheid zal kunnen genieten, maar die kans is onbestaande. Tenzij hij (nog eens) ontsnapt.

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.