De rentes op onze spaarboekjes worden bepaald op de internationale kapitaalmarkten en is gebaseerd op de rente die er op schulden van korte looptijd wordt betaald. En aangezien die interbancaire rente erg laag is, is de opbrengst van je spaarrekening tegenwoordig ook quasi niks, nada, nougatbollen en rien de knots.

Dus braafjes sparen is geen optie wil je nog kunnen genieten van wat extra’s op je oude dag. De daling van de rente heeft wel als voordeel dat andere vormen van investeringen steeds aantrekkelijker worden. Zo kan je bijvoorbeeld investeren in oldtimers. In de afgelopen zes jaar is de gemiddelde waarde van oldtimers namelijk met maar liefst 160 procent gestegen. Probleem is wel dat bij de aanschaf van een klassieker de kosten van onderhoud en restauratie ook soms niet weinig zijn. Het restaureren van een auto is vaak niet heel ingewikkeld, maar door de schaarse onderdelen kan het snel duur worden.

Idem bij het investeren in vastgoed. Naast de aankoopprijs moet je ook transactiekosten betalen, zoals bijvoorbeeld registratierechten en notariskosten. Vervolgens moet je er ook op letten dat je deze woning niet na minder dan vijf jaar opnieuw verkoopt, anders heb je een meerwaardebelasting van ongeveer 16,7 procent aan je broek.

Investeren in kunst dan maar? Schilderijen en andere bezittingen kunnen plots enorm veel geld waard worden onder het mom ‘wat een zot ervoor geeft’. In economisch mindere tijden echter kan de vraag naar kunst echter ook fors terugvallen, met dus flinke pieken en dalen tot gevolg. En wat tien jaar geleden nog beschouwd werd als prachtige kunst kan nu afgedaan worden als goedkope kitsch. Tijden en smaken veranderen nu eenmaal.

Maar welke smaakt niet verandert, is die van overheerlijke lekkere gerijpte whisky,  volgens een rapport van het gerenommeerd investeringsbureau Knight Frank. Uit dit ‘wealth report’ blijkt dat investeren in whisky de verstandigste keuze is van het moment.  Als we hun conclusies omzetten naar een statistiek, levert het drankje een aanzienlijk groter rendement op dan alle andere categorieën in de lijst. Zo staan auto’s op plek twee met een rendement van 258 procent over tien jaar – ten opzichte van de 582 procent voor whisky. 

Zeldzame whisky kende vorig jaar een stijging van 40 procent. Volgens kenners is dit te wijten door de plotseling interesse van de welgestelde Chinezen die meer en meer deze drank weten te waarderen. In tegenstelling  tot oldtimers en vastgoed heb je geen extra kopzorgen op gebied van onderhoud. Ook op gebied van prestige klinkt het verzamelen van oude whisky een stuk aantrekkelijker dan op jacht gaan naar munten en postzegels.

Zo werd vorig jaar nog een fles zestig jaar oude Macallan Valerio Adami voor maar liefst 985.000 euro verkocht aan een privéverzamelaar uit Azië. 

Wie zei dat drank gezond verstand verdringt?

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."