Er zullen slechts 24 exemplaren gemaakt worden, waarvan de helft straatlegaal.

Toen Bugatti in 1998 in handen kwam van VAG, hadden ze bij Volkswagen AG een droom: met hun nieuw verworven merk de snelste auto ter wereld maken, met meer dan 1.000 pk.

Er werden kosten noch moeite gespaard om die droom te verwezenlijken. Twee 4-liter V8’s werden tegen elkaar gemonteerd, en zo bekwam men een 8-liter W16, die dienst moest doen als krachtbron. Beademd door maar liefst vier turbo’s haalt die maar liefst 1.001pk.

Met een topsnelheid van 407 km/u en een 0 – 100 acceleratie in 2,5 seconden, werd het in 2005 ook ‘s werelds snelste, straatlegale auto.

De Noorse tuner Zyrus, die had nu als droom: de Bugatti Veyron overtreffen. Als basis gebruikte hij een Lamborghini Huracan. Die Lambo-V10 is immers makkelijk op te kietelen met turbo’s. De Huracan van Zyrus zet daardoor – en ook nog wat enkele andere aanpassingen – 1.200 pk op de rollenbank.

Hij weegt ook zo’n 600 kilo minder dan een Veyron. Zyrus bekeek goed naar waar er op gewicht kon beknibbeld worden, zonder de stijfheid en sterkte van het geheel aan te tasten. Het gewicht blijft zo steken op exact… 1.200 kilogram.

De typeaanduiding van deze tuning-Lambo heeft Zyrus bijgevolg goed gekozen: maak kennis met de Zyrus LP1200. Er zullen 24 exemplaren gebouwd worden, waarvan 12 circuittijgers en 12 straatlegale exemplaren. Zoals dat wel meer gaat met zo’n exclusieve zaken, is de prijs ‘op aanvraag’.

Op papier maakt hij gehakt van de Veyron, nu zou alleen nog iemand dat ‘in het echt’ moeten bewijzen.

 

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.