Caroll Shelby is een legende in de autowereld. Zelf had hij ook een indrukwekkende collectie aangelegd.

Caroll Shelby werd geboren in het Texas van 1923. Na zijn schooltijd ging hij aan de slag bij de Amerikaanse luchtmacht. Maar hij kon ook aardig uit de voeten met vierwielers. In de jaren vijftig was hij coureur voor teams als Aston Martin en Maserati. Maar de Ferrari’s in die tijd waren sneller. Bovendien waande de Italiaanse autobouwer zich onoverwinnelijk. Caroll Shelby zou die arrogante Italianen een lesje leren. Desnoods moest hij zélf een auto ontwerpen…

Dat gebeurde ook. Hij lepelde een knoert van een Ford-V8 in een lichte koets van AC Cars en de AC Cobra was geboren. En Ferrari daarna maar op zijn verdoemenis krijgen.

Nadien ging Shelby bij Ford aan de slag, waar hij mee aan de wieg stond van auto’s als de Ford GT40, Shelby GT350, Shelby GT500 en Shelby Cobra. Ook bij Chrysler en Dodge heeft hij meegewerkt aan het ontwerp van enkele auto’s. De meest legendarische is allicht de Dodge Viper.

Op 10 mei 2012 wisselde de brave man het tijdelijke voor het eeuwige. Hij had een indrukwekkende collectie vierwielers en een deel daarvan gaat nu onder de hamer. Daar zitten natuurlijk auto’s bij waarop zijn eigen naam prijkt, maar ook vierwielers als de Ford model T, Ford model A en enkele De Tomaso Pantera’s.

Als u een bijzonder stukje autogeschiedenis wil aanschaffen, dan zult u op zondag 3 juni bij Bonhams in New York moeten zijn.

1

Image 1 of 19

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.