Google heeft de laatste jaren een paar verlieslatende projecten achter de rug, dat wisten we al.

Deze hebben ze dan ook wijselijk geschrapt. Niettemin kunnen ze van het volgende stukje erfgoed moeilijk afscheid nemen, ondanks het feit dat ze er jaarlijks 100 miljoen euro door verliezen. We hebben het over de ‘Ik doe een gok’-knop op de startpagina van Google.

Keuzestress en geen munt bij de hand? Typflip een munt ‘in het Google zoekvak en druk op de knop ‘Ik doe een gok’. Je krijgt als resultaat een flippende munt die de keuze voor jou maakt. Dit is slechts één van de ontelbare easter eggs die achter deze knop schuilt want echt zoeken doen we er niet mee.

Ondanks dat is aangetoond dat er sporadisch gebruik wordt gemaakt van de button, is de functie al sinds het ontstaan van de zoekmachine aanwezig geweest.  Google verliest alleen maar geld door het in stand houden van deze button. 100 miljoen euro per jaar om exact te zijn.

De reden hiervoor is simpel: na het klikken op de knop, word je meteen doorverwezen naar een andere website – en zit je dus niet meer op Google. Gevolg is dat de Google Adwords-advertenties niet meer worden getoond. Geen reclame, geen inkomsten.

Waarom houdt Google dan zo halsstarrig vast aan het bestaan van deze knop? Het zoeken wordt anders veel te zakelijk en teveel op geld gericht. Bij Google beweren ze dat je nu nog het gevoel krijgt te maken te hebben met echte mensen. 

En wat is 100 miljoen euro als je weet dat de zoekmachine vorig jaar maar liefst 4,1 miljard euro heeft opgebracht?

Daarbij, zonder de ‘Ik doe een gok’ -knop kunnen we de baas niet met z’n voeten spelen door te zeggen dat de computer letterlijk gecrasht is. Typ Google Zwaartekracht en je weet meteen wat we bedoelen.

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."