Het aantal mensen dat wereldwijd op de vlucht is heeft vorig jaar een nieuw triest record bereikt. De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR berekende dat eind vorig jaar zo’n 68,5 miljoen mensen hun land verlieten. Dat is zomaar even 16 miljoen mensen meer dan in 2016.

Van de gehele wereldbevolking is 1 op de 110 mensen op de vlucht. Maar liefst 53 procent van hen is minderjarig. De crisis in Congo, de burgeroorlog in Zuid-Soedan, de etnische zuiveringen in Myanmar en het conflict in Syrië zijn de oorzaak van deze toename.

Vier op de vijf vluchtelingen die hun eigen land verlaten, komen terecht in een buurland. De meeste vluchtelingen bevinden zich dan ook in Libanon. Het land heeft zo’n 164 vluchtelingen per duizend inwoners. Op de tweede plaats zien we dat Jordanië veel mensen opvangt die op de vlucht zijn voor het conflict in Syrië. Volgens de UNHCR kreeg het koninkrijk meer dan 650.000 vluchtelingen uit het buurland te verwerken. Ook Turkije, dat grenst aan Syrië, heeft veel mensen in vluchtelingenkampen onderdak geboden.

Het aantal mensen dat de Middellandse Zee overstak richting Europa nam in 2017 af. Hieronder ziet u de tien landen die de meeste vluchtelingen per duizend inwoners opnemen. Er zijn maar twee landen uit de Europese Unie die we terug zien in de top tien; Zweden en Malta.