Deze New Stratos gaat er dan toch komen (foto’s)

Ferrari heeft een tijdlang dwars gelegen, maar tijdens het Autosalon van Genève zal de New Stratos toch te bewonderen zijn.

In 1971 werd het prototype van de Lancia Statos voorgesteld: een sportwagen die speciaal ontwikkeld werd voor de rallysport. Het was de Italiaan Marcello Gandini die de ontzettend knappe koets tekende.

Nadien werden er vierhonderd Stratossen gebouwd. Ze hadden allen een 2.4-liter grote V6 centraal achterin gemonteerd, afkomstig van de Ferrari Dino. In de wegversie leverde die 190pk, in de rallywagens 285pk. Van die vierhonderd exemplaren werden er verschillende compleet aan gort gereden: de grens tussen grip en genadeloos overstuur was filterdun. Maar Lancia wist er in 1974, 1975 en 1976 wel de constructeurstitel mee te winnen in het Wereldkampioenschap Rally.

Soit, de Stratos was dus een zeer belangrijke auto voor het inmiddels (zo goed als) teloorgegane automerk. Geen wonder dat ze bij Manifattura Automobili Torino al een hele tijd zaten te broeden op een soort van gemoderniseerde versie ervan. Ze hadden enkele jaren geleden al een ‘prototype’ gemaakt, op basis van een Ferrari 430 Scuderia. Ferrari trok daarvoor naar de rechtbank. De rechter besloot dat de koetswerkbouwer geen Ferrari-onderdelen mocht gebruiken voor zijn eigen creatie.

Waar ze in Turijn nu toch een krachtbron vandaan hebben gehaald is voorlopig niet bekend. Het enige dat we momenteel mogen weten is, dat hij 550pk heeft en zo’n 1.300 kilogram weegt. En dat de opbergvakken in de deuren zo groot zijn, dat er een hele helm in past.

1

Image 1 of 10

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More