Hij heeft de looks, en wellicht ook de rij-eigenschappen.

We hebben al met verschillende MINI’s gereden. Samen met onze wederhelft een nacht doorgebracht op het dak van dit exemplaar, en met een John Cooper Works over het circuit van Mettet geboenderd.

De MINI – die niet echt mini meer is – kent dan ook heel wat varianten, en nu komt er daar nog één bij. Maak kennis met de MINI Cooper SE. Geen hybride, maar wel helemaal elektrisch.

Onder de kap zitten 184 elektrische paarden, en 270 Nm aan koppel. Volgens de WLTP-cyclus, geraak je op één batterijlading zo’n 232 kilometer ver. De batterijen weer opladen kan met een wallbox, aan een openbaar laadstation of aan het gewone stopcontact thuis. Wanneer je voor snelladen kiest, is de batterij in 35 minuten tot 80 procent weer opgeladen. Beschik je slechts over 11 kWh, is de MINI in 2,5 uur tachtig procent weer opgeladen.

Ze zijn er in geslaagd om de elektrische MINI behoorlijk licht te houden. Geef toe: 1.365 kilogram is voor een elektrische auto bijlange niet zwaar. Om precies te zijn: 145 kilogram zwaarder dan een Cooper S op fossiele brandstof.

Over de prestaties: de sprint van 0 naar 100 km/u neemt 7,3 tellen in beslag, de top is begrensd op 150 km/u – dat laatste is natuurlijk gedaan opdat je niet om het halfuur zou moeten gaan stekkeren.

De MINI Cooper SE gelijkt heel sterk op de ‘normale’ MINI, al heeft-ie ook wel de nodige kenmerken om zich te onderscheiden van zijn benzine- of diesel drinkende broeder. Speciale velgen, geelgroene accenten en een volledig dichtgewerkt sierrooster, bijvoorbeeld.

De ‘gewone’ MINI is misschien wel de fijnst sturende auto in zijn klasse. Of toch zeker voor wie een flinke snuif rijdynamiek op prijs kan stellen. We zijn er haast zeker van dat het met deze EV ook wel snor zal zitten. Om dat zeker te weten, moeten we nog acht maanden wachten. Pas in maart 2020 komt-ie op de markt. Je kan al wel je exemplaar reserveren, met een vanafprijs van 33.100 euro.

Gisteren vond de internationale voorstelling van de MINI Cooper SE plaats in Rotterdam. Onze redacteur Jens was van de partij, en die wist volgende plaatjes te schieten. Die hebben we nog aangevuld met officiële persfoto’s.

1

Image 1 of 15

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.