Mortal Kombat, het wereldberoemde vechtspel, is ondertussen al 28 jaar oud, maar heeft nog niets aan populariteit moeten inboeten.

In 1992 bestond er nog zoiets als lunaparken. Altijd zaten daar wel jongeren vastgelijmd aan een welbepaalde videokast. Die waar kreten uitkwamen als ‘Get over here!’ en ‘Fatality!’

Met bloedende personages die afschuwelijke verminkingen mochten ondergaan en waar stoten tegen edele delen zo hard aankwamen dat men tot in Beieren de klokken hoorden luiden. Dat was nooit gezien in die tijd. De videogame Mortal Kombat groeide uit tot een multimediafenomeen met verschillende sequels, films, tv-reeksen en comics tot gevolg. Ook de klassieke 90’s technosoundtrack is nog steeds hip, mede dankzij Maurice ‘Praga Khan’ Engelen. 

Wat dit spel deed opvallen tussen alle andere verkrijgbare games, was het uitbundige geweld. Dat werd nog eens extra in de verf gezet door de meer realistische, gedigitaliseerde beelden. Harten die uit het lijf werden gerukt, onthoofdingen, verbrandingen: variatie genoeg.

Nog een leuk weetje: de setting van het spel was geïnspireerd op actiefilms van helden als Bruce Lee en Jean-Claude Van Damme. Oorspronkelijk zou een gedigitaliseerde versie van onze Muscles from Brussels de hoofdrol spelen, maar die deal ging uiteindelijk niet door.

Het videospel inspireerde ook talloze goedkope copycats die probeerden te profiteren van deze hype. Ze slaagden er nooit in het succes te behalen van Mortal Kombat, maar het leverde hier en daar wel enkele opmerkelijke spellen op.

Wat denk je bijvoorbeeld van Tattoo Assassins? Dit is wellicht één van de meest beruchte rip-offs van Mortal Kombat. Opmerkelijk is dat spel van Data East Pinball nooit uitgebracht is geweest. Een firma die vooral gespecialiseerd was in flipperkasten en die niemand minder dan de schrijver van Back To The Future, Bob Gale, had ingehuurd om de personages te bedenken. Een paar prototypes vanTattoo Assassins werden op de markt gebracht, maar het spel werd nooit officieel vrijgegeven. Al kan je het tegenwoordig, downloaden maar dan wel onvolledig en met de nodige glitches erbij.

Dat is zeer jammer, want het spel op zich ziet er enorm vermakelijk uit. Het draait rond een mysterieuze kale kerel in een reusachtige pamper die magische tattoo-inkt uitdeelt aan een deel krijgers. Alleen zij die de inkt waardig zijn, transformeren in goddelijke strijders met ieder hun eigen specifieke krachten.

Als speler kan je kiezen tussen negen verschillende personages. Tot zover verschilt het niet veel van alle andere Mortal Kombat-klonen, maar wat wel zeer opmerkelijk is, is het aantal fatalities beschikbaar in het spel. Maar liefst 2196 fatalities om exact te zijn! Dat betekent dat elk personage maar liefst 244 manieren kent om zijn of haar tegenstander een gruwelijk einde te schenken. 

Op het einde van elke rondje, moest je theoretisch gezien gewoon willekeurig op een paar knoppen drukken en de kans was zeer groot dat er een fatality tevoorschijn kwam.

Ze zijn trouwens ook nog vrij hilarisch: je tegenstander veranderen in een Mona Lisa, laten pletten door een gigantische vliegenmepper of schaalmodel van de Titanic, levend verbrand worden door een vlammende scheet…. Bob Gale bracht zelfs zijn tijdmachine de DeLorean in het spel om nietsvermoedende personages omver te rijden. Het spel beschikt ook over nude-alities, waarmee je jouw tegenstander letterlijk in z’n blootje kunt zetten.

Het spel heeft al een tijdje een cult-status verworven en beneden zie je alvast enkele van de fatalities

De vraag is echter… welke regisseur gaat zich wagen aan een live-action verfilming?

 
 

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."